Een op de vijf Eredivisie-speelsters heeft last van sociaal misbruik

Een duel tussen Ajax en FC Twente
Een duel tussen Ajax en FC Twente Foto: © Orange Pictures

Twintig procent van de speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie heeft last van social media-misbruik. Dat is de uitkomst van een enquête die spelersvakbond VVCS in het betaald voetbal hield, waar zo’n 300 spelers en speelsters aan meededen.

Iets meer dan de helft van de in de Eredivisie voor mannen actieve voetballers zegt het slachtoffer te zijn geweest van social media misbruik. In de Keuken Kampioen Divisie is dat percentage met 35% aanzienlijk lager. In de Azerion Vrouwen Eredivisie erkent 20% van de speelsters hiervan last te hebben.

Zowel bij de mannelijke als bij de vrouwelijke spelers die het social media misbruik ervaren, geeft 35% aan last te hebben van bedreigende of intimiderende berichten. Bij de mannen is er sprake van 13% racistische beledigingen, terwijl bij de vrouwen het in aanzienlijke mate om seksistische opmerkingen gaat (35%).

Opmerkelijk is dat 70% van de betrokken voetballers uit de Eredivisie zegt hier wekelijks mee geconfronteerd te worden (waarvan zelfs 6% dagelijks). Dit is een verontrustend hoog aantal. Bij de vrouwen geeft 40% aan er wekelijks last van te hebben. Van de totale groep ondervraagden zegt een kleine 20% dit meer dan storend te vinden en het als buitengewoon ongemakkelijk te ervaren.

Lees meer:
0 reacties