Drs. Vijfje niet genomineerd: "Is volgens NOC*NSF geen topsport"

Een bal in het zaalvoetbal
Een bal in het zaalvoetbal Foto: © Pro Shots

Drs. Vijfje werd afgelopen seizoen landskampioen in het zaalvoetbal. Desondanks is de ploeg niet genomineerd als Groninger sportploeg van het jaar.

De Groningse politiek vindt dat jammer. "Als partij vinden wij het belangrijk dat alle kampioenen geëerd worden", zegt Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van Stadspartij 100% voor Groningen, tegenover OOG TV. "Er is een prachtige sportieve prestatie verricht, en een nominatie doet daar recht aan, maar doet ook recht aan het belang van sport."

"Dat Drs. Vijfje nu niet genomineerd is, omdat zaalvoetbal volgens NOC*NSF geen topsport is, is heel vreemd", zegt Sijbolts. Bij de selectieprocedure wordt er gekeken naar de normen van NOC*NSF. "Zaalvoetbal is bij de vrouwen, ook mondiaal, nog een echt kleine sport", geeft Cees Reitsma van de sportprijscommissie aan.

"Ik twijfel er niet aan dat het vrouwen zaalvoetbal ooit groot gaat worden, maar nu is het een lastig verhaal. Ik vergelijk het met vrouwenvoetbal op het veld. Dat heeft in tien jaar tijd een enorme inhaalslag gemaakt", weet Reitsma, die wel waardering heeft voor de prestaties van Drs. Vijfje.

"Drs. Vijfje is een hartstikke mooi verhaal; dat je als studentenclub zo een lange neus maakt naar die andere zaalvoetbalclubs. Maar ik noem het meer een hogere wedstrijdsport", aldus Reitsma. Het zorgt voor onbegrip bij Drs. Vijfje. "Onze eerste reactie was, hoe kan dit, waar slaat het eigenlijk op, in december gaan we zelfs Europa in", zegt Laura van Werven, voorzitter van Drs. Vijfje.

"We zijn al een tijd bezig om Vijfje op de kaart te zetten qua prijzen en we hoopten er wel op. Maar we snappen het wel. De regels zijn er niet voor niets", geeft Van Werven aan, die toch ook baalt: "We zitten er als vrouwen in het zaalvoetbal al jaren achter aan om ook als topsport erkend te worden. Ook dit jaar hebben we het weer geprobeerd. Hopelijk kan het spoedig anders. Maar we vinden het wel verschrikkelijk jammer dat we niet genomineerd zijn."

Nederland - Argentinië

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de kwartfinale! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen Argentinië. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Argentinië! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
8/12
ADO Den Haag V
19:30
Feyenoord V
vr
9/12
PEC Zwolle V
18:00
VV Alkmaar W
vr
9/12
SC Heerenveen V
18:00
Excelsior Rotterdam W
vr
9/12
Telstar W
18:00
PSV V
zo
11/12
FC Twente V
16:45
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 9 39 27
2 Ajax V 9 29 24
3 Fortuna Sittard W 9 16 19
4 ADO Den Haag V 9 12 16
5 PSV V 9 6 16
6 Feyenoord V 9 -2 13
7 PEC Zwolle V 8 -14 8
Bekijk de hele stand