Driessen wijst: "Zij mist iedere voetbalbestuurlijke achtergrond"

Valentijn Driessen
Valentijn Driessen Foto: © Vandaag Inside

Hans Nijland, Jeanet van der Laan en Frank Paauw gaan strijden om het voorzitterschap van de KNVB. Laatstgenoemde was eigenlijk de keus van de Nederlandse voetbalbond, tot Nijland en Van der Laan zich gingen mengen in de verkiezing.

Op 27 mei wordt er tijdens de bondsvergadering gestemd voor de opvolging van Just Spee. Valentijn Driessen is niet te spreken over de gang van zaken. "Paauw zou op 28 maart – hij was toen de enige kandidaat – zijn gekozen. De bondsvergadering werd echter afgeblazen, omdat Zeist onbereikbaar was vanwege The Passion. Een drogreden. De echte reden voor uitstel was de groeiende oproer onder supporters over Paauws voordracht", schrijft hij in De Telegraaf.

Driessen vervolgt: "Een selectiecommissie met onder andere de voorzitters van de rvc en raad van toezicht van de KNVB (Jan Albers en Albert van Wijk), ECV-directeur Jan de Jong en KKD-directeur Marc Boele kregen de achterkamertjespolitiek zo als een boemerang terug. Op 28 maart viel er namelijk niets te kiezen voor de bondsafgevaardigden."

"Ze dienden slechts als stemvee. De selectiecommissie had al besloten één man/vrouw voor te dragen bij het bondsbestuur. De afgevaardigden dienden de voordracht per acclamatie goed te keuren. Door het gebrek aan transparantie kon Van der Laan, die ook in de sollicitatieprocedure zat, simpel worden afgevoerd. Hoewel haar signalen bereikte dat zij zou worden voorgedragen als nieuwe bondsvoorzitter", aldus Driessen.

Overigens is hij ook niet enthousiast over de kandidatuur van Van der Laan. "Zij mist iedere voetbalbestuurlijke achtergrond en zei de baan te ambiëren om in 2027 gastvrouw te zijn voor de voetbalwereld als Nederland samen met Duitsland en België het WK vrouwen zou mogen organiseren. Dat ze ooit vrouweninternational was, doet er niet toe."

De journalist gaat verder: "Trouwens, een KNVB met twee vrouwen aan de top – Marianne van Leeuwen als directeur profvoetbal en Van der Laan als bondsvoorzitter – getuigt bepaald niet van diversiteit en is geen afspiegeling van het ledenbestand van de voetbalbond. Terwijl de KNVB tegenwoordig zo prat gaat op diversiteit en inclusiviteit."

Volgens Driessen is Nijland de beste kandidaat. "Als bestuurder stond hij met de poten in de modder bij de profs en hij is jarenlang voorzitter van amateurclub HSC uit Sappermeer. Zijn gebrek aan diplomatie is een prè. Hij kan het schimmige, incestueuze bestuurswereldje van ons-kent-ons, Van Wijk kent Paauw, eens lekker opschudden."

Lees meer:
0 reacties