Driessen: "KNVB gooit alle principes overboord voor WK Vrouwen"

Valentijn Driessen
Valentijn Driessen Foto: © NESimages

Valentijn Driessen is absoluut niet te spreken over de KNVB. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf is secretaris-generaal Gijs de Jong zijn geloofwaardigheid verloren na een interview over het WK mannenvoetbal van 2034, dat hoogstwaarschijnlijk plaats gaat vinden in Saoedi-Arabië.

In het interview werd De Jong gevraagd of de Nederlandse voetbalbond het bid van Saoedi-Arabië zal steunen. "Het hangt van het bid af, wat daarin staat. Achter de schermen vragen we zeker aandacht voor de mensenrechtenkwestie", reageerde de secretaris-generaal. Vorig jaar was De Jong nog stellig dat de KNVB nooit akkoord zou gaan met een WK in Saoedi-Arabië.

"Een toewijzing van het WK voetbal aan een land waar mensenrechtenschendingen dagelijkse gang van zaken zijn, ging zelfs voor de KNVB een grens over. Maar twaalf maanden en een fijn verlopen vriendschapsbezoek van De Jong aan Saoedi-Arabië later is de harde opstelling van de KNVB totaal verdwenen. De Jong strooit intussen met niet-valide argumenten voor dit slappe schuilgedrag", haalt Driessen uit in zijn column.

Hij gaat verder: "Als uitgerekend de Nederlandse voetbalbond als initiatiefnemer via toenmalig bondsvoorzitter Michael van Praag van een mensenrechtenparagraaf in het bidbook deze paragraaf niet serieus neemt, dan is het kalf verdronken. Juist nu moet de KNVB zich laten horen, nu het nog niet te laat is zoals bij het WK in Qatar."

"Toen de oppositie pas jaren na de toewijzing op gang kwam, er niets meer viel terug te draaien en een boycot een no-go was voor de KNVB", aldus Driessen, die denkt dat het eigenbelang flink meespeelt. "Overigens blijft de ware reden voor de schijnheilige opstelling van de KNVB richting Saoedi-Arabië te veel onderbelicht. Waar De Jong en Zeist hun mond vol hebben van mensenrechten, daar voert eigenbelang de boventoon."

"Wie Saoedi-Arabië bruuskeert, strijkt de FIFA en vooral president Gianni Infantino tegen de haren in. Met zo’n opstelling gooit de KNVB de kandidatuur voor het WK Vrouwen in 2027 te grabbel. Dus dansen Gijs de Jong en zijn KNVB vrolijk door op de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties