Dostmohamed vertelt: "Van mijn moeder mocht ik niet voetballen"

Chasity Grant en Ilayah Dostmohamed
Chasity Grant en Ilayah Dostmohamed Foto: © Pro Shots

Ilayah Dostmohamed was het afgelopen jaar basisspeelster bij Jong Ajax. De jongeling richt haar pijlen op het eerste elftal van de club uit Amsterdam, zo vertelt ze in De Contractspeler.

Dostmohamed werd door tweelingbroer Ojani geïnspireerd om te gaan voetballen. "Ik ging altijd met hem mee naar zijn trainingen, waar ik dan aan de zijkant stond om hem in actie te zien. En dan deed ik die oefeningen, die hij deed tijdens de training, na langs de zijkant van het veld", vertelt de jonge aanvalster.

Ze gaat verder: "Zo ben ik met voetballen begonnen, bij AFC in Amsterdam. Van mijn moeder mocht ik niet voetballen, want zij vond dat echt iets voor jongens. In het seizoen 2014-2015 besloot AFC om te beginnen met vrouwenvoetbal. Na twee seizoenen langs de lijn van mijn tweelingbroer, zag ik eindelijk kans om daar te voetballen."

Dostmohamed was toen acht jaar oud en speelde drie jaar bij AFC. "Eerst bij de jongens. In een team dat naar een land was vernoemd. Ik zat in het team Engeland. Dan had je zo'n klein toernooitje dat je met de jongens speelde. Op een gegeven moment hebben ze een meisjesteam opgericht."

"Daar maakte ik ook deel van uit. Als trainster hadden wij Marieke Ubachs, van Ajax toentertijd. Uiteindelijk heb ik drie jaar gevoetbald bij AFC", zegt ze. Daarna maakte Dostmohamed de overstap naar SV Diemen: "Daar heb ik ook een jaar gevoetbald." Vervolgens belandde ze als het ware in een traject. "We waren echt een heel hecht team. Met dat team hebben we nog twee andere clubs gehad. We bleven met z'n allen trouw aan de trainers en volgden hen naar Aalsmeer en daarna naar TOG."

Lees meer:
0 reacties