"Die ongelijke betalingen blijven een probleem in het vrouwenvoetbal"

Jeanet van der Laan
Jeanet van der Laan Foto: © Pro Shots

Het vrouwenvoetbal loopt nog steeds erg achter op het voetbal van de mannen. Tegenover de NRC hebben verschillende vrouwen uit de voetbalwereld daar hun mening over gegeven.

Om het vrouwenvoetbal echt onderdeel te maken van het clubbeleid heeft, volgens Nicole Deurholt, die hoofd vrouwenvoetbal is bij Excelsior, draagvlak nodig. “Als dat er niet is, kom je nergens. Het moet geborgd zijn. Ik merk dat het draagvlak in de afgelopen anderhalf jaar enorm gegroeid is bij ons. Bij events voor businessclubleden worden mannelijke en vrouwelijke spelers uitgenodigd. Op de covers van onze magazines staan altijd een man en een vrouw. Het personeel dat de wedstrijdorganisatie aan de mannenkant doet, doet de vrouwenkant er nu bij.”

Financieel heeft dat echter maar weinig effect. Een voorbeeld is het vertrek van de sterspeler van Fortuna Sittard, Tessa Wullaert. Zij vertrekt aan het eind van het seizoen bij Fortuna omdat de club veel spelers niet meer kan betalen. Jeanet van der Laan, die zich kandidaat heeft gesteld als voorzitter van de KNVB, herkent dat wel. “Die ongelijke betalingen blijven een probleem in het vrouwenvoetbal. Om dat op te lossen is moreel leiderschap nodig.”

Ze vindt het ook niet meer van deze tijd dat vrouwen en mannen in een organisatie tegenover elkaar staan. “We hebben mensen in bepaalde posities nodig die beide kanten begrijpen. Want het is toch gek dat ik van meerdere kanten kritiek krijg als ik zeg dat ik Hera een fantastisch initiatief vind, maar dat ik er óók kanttekeningen bij plaats? De ene groep zet me weg omdat ik me niet genoeg zou uitspreken voor het vrouwenvoetbal, de andere omdat ik alleen maar over vrouwenvoetbal zou praten. Het ontbreekt aan een zekere luchtigheid.”

Lees meer:
0 reacties