Derksen ziet niks in eis speelsters: "Ooms en tantes die kijken"

Johan Derksen
Johan Derksen Foto: © Pro Shots

De speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie spraken zich afgelopen week uit voor betere salarissen. Johan Derksen is het er niet mee eens dat de speelsters meer geld moeten verdienen. Volgens de analist verdienen ze zo weinig, aangezien er weinig publiek bij de wedstrijden aanwezig is.

"Het is echt een schande dat die meiden op basis van niets meer geld vragen. Dat komt door die speelsters die in het buitenland spelen, die verdienen tot en met vijf ton. Zij horen dat meiden hier het minimumloon verdienen of een onkostenvergoeding krijgen", zegt Derksen in Vandaag Inside. Hij ziet genoeg redenen voor die salariskloof. "In het buitenland is er meer publiek. Alleen het Nederlands elftal en Ajax in de Champions League trekken publiek. Anders zijn het ooms en tantes die zitten te kijken."

Volgens René van der Gijp zat er ook weinig publiek bij de UEFA Women's Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Chelsea in de Johan Cruijff ArenA. "Dat zat ook leeg", zegt hij. Voor die wedstrijd waren overigens 35.991 kaarten verkocht, een record in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Volgens de heren van VI zitten er gemiddeld 850 mensen bij een wedstrijd in de Azerion Vrouwen Eredivisie. "Dat heeft een amateurclub ook", merkt Derksen op.

Wilfred Genee heeft gehoord dat wedstrijden in Engeland en Spanje nog slechter bezocht worden. Gemiddeld zouden daar volgens hem zo'n 800 mensen zitten. "Dat klopt inderdaad, maar dat zijn natuurlijk clubs die veel meer kapitaal hebben om een dameselftal te runnen", stelt Derksen. "Een vrouwenafdeling kost alleen maar geld. Als ze wat willen verdienen, moeten ze ervoor zorgen dat ze in het buitenland terecht komen. Maar dat geldt voor de mannen ook."

Lees meer:
0 reacties