De Winter (Telstar) wijst: "Bond komt financieel niet over de brug"

De speelsters van Telstar
De speelsters van Telstar Foto: © Pro Shots

Telstar wil binnen een paar jaar bij de bovenste helft van de ranglijst staan. De financiële situatie van de Witte Leeuwinnen is voor Hans de Winter, technisch directeur en assistent-trainer, is geen reden om die doelstelling bij te stellen.

"Als de speelsters meer tijd kunnen besteden aan voetbal, gaan de prestaties omhoog en trek je meer publiek", zegt de Telstar-man in gesprek met Het Parool. De ploeg uit Velsen-Zuid werkt met een begroting van vier ton, een enorm verschil met die van bijvoorbeeld PSV, FC Twente en Ajax. 

Volgens De Winter moet de KNVB dat zich aantrekken: "De bond wil het gat met de competities in landen als Engeland en Spanje verkleinen, maar komt financieel niet over de brug. In Duitsland krijgen clubs veel meer steun", weet hij. De KNVB wil de licentie-eisen voor de Azerion Vrouwen Eredivisie verhogen. Clubs moeten nu minimaal vier contractspelers hebben, maar de komende drie jaar moeten daar steeds jaarlijks vier extra bijkomen.

Telstar zou in het seizoen 2026/27 dan zeker zestien speelsters met een arbeidscontract hebben. Momenteel zijn er zeven contractspeelsters. Het gaat te snel, vindt De winter. "Twee jaar geleden ging de KNVB akkoord met ons plan om geleidelijk te groeien naar twaalf contractspelers. Op die manier kunnen we meer geld steken in de jeugdopleiding. Met wat er nu voorligt, gaat bijna alles straks op aan salarissen, tenzij we onze begroting met een paar ton weten te verhogen."

"Eerst speelden we op vrijdagavond, zodat de speelsters zich in het weekend konden focussen op werk of studie. Nu spelen we zaterdag of zondag en kan dat niet meer. Dat heeft grote impact. Wat krijgen we daarvoor terug?", vraagt hij zich hardop af.

De Winter wil niks weten van een 'zielig verhaal' over de vooruitzichten van Telstar: "We zijn niet zielig. Maar feit is dat geen enkele club in de eredivisie er geld aan overhoudt. En nu wil de KNVB tijdens de wedstrijd de regels veranderen. Dat is eigenlijk niet eerlijk", sluit hij af.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand