"De waarde van Virgil van Dijk is anders dan van Vivianne Miedema"

Vivianne Miedema op de training van de OranjeLeeuwinnen
Vivianne Miedema op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Maandag werd bekendgemaakt dat de oranjepremies van de OranjeLeeuwinnen gelijkgetrokken zijn met die van de mannen. De afgelopen jaren waren de spelersraad van Oranje en de KNVB hierover in gesprek.

"In het verleden is er wel wat strijd tussen de spelersraad van de vrouwen en de KNVB geweest", geeft Jan Dirk van der Zee, directeur bij de KNVB en verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, toe in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Hij vervolgt: "Langzaamaan zijn we naar elkaar toegegroeid, hebben we elkaar gevonden en hebben we besloten dit te gaan doen." Eerder kregen de Leeuwinnen al een stevige facilitaire opwaardering. "Denk aan kleding, shirtjes, haasjes, logistiek. Vliegen met een charter, hotels."

"Alles is inmiddels top geregeld. Dan blijven er twee blokjes over. De Oranje-premies vanuit de KNVB, en het blok met de toernooipremies van de UEFA en de FIFA, de commerciële deals en de mediagelden. Daar zit marktwerking en dus verschil in", aldus Van der Zee.

Hij hoopt dat de Oranjevrouwen uiteindelijk meer wedstrijdpremies ontvangen. "De waarde van Virgil van Dijk is anders dan van Vivianne Miedema. De premies vanuit de FIFA en UEFA zijn ongeveer één op tien in vergelijking met mannenvoetbal."

"Qua mediagelden gaat het bij mannen om vele miljarden, bij vrouwen zijn het ook miljarden, maar minder. Die verhouding is ook wel één op vijftien", weet de directeur. "Die verschillen kunnen wij niet corrigeren, maar dat zou een streven moeten zijn van mediabedrijven en de UEFA en de FIFA."

Van der Zee besluit: "Als ik baas van de FIFA zou zijn, zouden toernooipremies hetzelfde zijn, zoals bij tennis. De toernooipremies gaan weliswaar omhoog, maar wat ons betreft nog onvoldoende."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand