De opkomst van vrouwenvoetbal, hoe is het begonnen?
Wat begon als een ongewaardeerde sport is gelukkig inmiddels uitgegroeid tot een niet te missen steeds meer gewaardeerde sport. Met miljoenen fans van over de hele wereld. Hoewel we het vrouwenvoetbal echt nog wel wat populairder mogen krijgen, zijn we de goede kant op. Het wordt gezien als een relatief nieuwe sport, maar hoe is het precies ontstaan? In Nederland begon het bescheiden, maar de Oranje Leeuwinnen hebben de afgelopen jaren voor een flinke groei gezorgd. We gaan je in deze blog wat meer vertellen over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.
De eerste stappen op het veld
In Nederland was het vrouwenvoetbal lange tijd niet erkend, wat zorgde voor een trage start. De eerste pogingen om vrouwenvoetbal te organiseren werden met argusogen bekeken, en er was zelfs sprake van een verbod. De KNVB zag vrouwen aanvankelijk zelfs niet als serieuze voetballers! Maar als een aanhang van de mannelijke spelers. Toch werden er steeds vaker initiatieven genomen. De oprichting van de eerste officiële damesvoetbalvereniging in de jaren '20 was het begin van een nieuwe sportieve beweging in Nederland. Maar het duurde helaas nog decennialang voordat het vrouwenvoetbal serieus genomen werd. In de tussentijd speelden vrouwen vaak officieuze wedstrijden. Deze tijd was echt voor de doorzetters en pioniers. Tegenwoordig kun je makkelijk het vrouwenvoetbal Eredivisie kijken zonder tv abonnement, en zijn de Oranje Leeuwinnen niet meer weg te denken uit het Nederlands voetbal.
De doorbraak van de Oranje Leeuwinnen
In 1971 werd het vrouwenvoetbal eidelijk officieel erkend door de KNVB. Dit was een grote stap naar de professionalisering van de sport. De eerste officiële interland vond plaats in 1973, en het was duidelijk dat de Oranje Leeuwinnen klaar waren om hun stempel te drukken op het internationale toneel. Het duurde alleen nog tot 2009 voordat Nederland zich voor het eerst wist te plaatsen voor een groot toernooi, namelijk het EK. Sindsdien is de populariteit van vrouwenvoetbal heel erg gegroeid, met de overwinning op het EK in 2017 als kers op de taart. Deze historische prestatie zette de Oranje Leeuwinnen definitief op de kaart als een team om rekening mee te houden.
Hindernissen en vooruitgang
Ook al groeit het vrouwenvoetbal aan populariteit, er zijn nog steeds een hoop uitdagingen. Denk aan ongelijkheid in beloning en media-aandacht. Veel vrouwenclubs hebben beperkte middelen en een stuk minder exposure dan hun mannelijke tegenhangers. Dit heeft directe invloed op de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal, zowel op nationaal als internationaal niveau. Gelukkig zijn wij vrouwen niet van opgeven en vechten we voor gelijke rechten en erkenning. Wat steeds meer wordt gesteund door diverse campagnes en initiatieven die het belang van gelijkheid in de sport benadrukken.
De toekomst van vrouwenvoetbal
De toekomst van vrouwenvoetbal ziet er veelbelovend uit. Steeds meer jonge meisjes sluiten zich aan bij voetbalclubs, geïnspireerd door de successen van de Oranje Leeuwinnen. De KNVB blijft zich inzetten voor de verdere professionalisering van de sport, met als doel vrouwenvoetbal op gelijke voet te brengen met het mannenvoetbal. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur en het creëren van meer kansen voor vrouwen in verschillende rollen binnen de voetbalwereld, van spelers tot trainers en scheidsrechters. De recente successen en de groeiende populariteit van vrouwenvoetbal geven hoop dat de ongelijkheden in de sport uiteindelijk zullen verdwijnen, en dat de sport zal blijven groeien in zowel prestige als participatie. En daar zijn wij natuurlijk volledig voorstander van!