De Jong heeft vertrouwen: "Dan moet het goedkomen, zou je zeggen"

De speelsters van de OranjeLeeuwinnen en België met een banner voor het bid voor het WK 2027
De speelsters van de OranjeLeeuwinnen en België met een banner voor het bid voor het WK 2027 Foto: © Pro Shots

Vrijdag is de grote dag voor Nederland, Duitsland en België. In de vroege ochtend zal in Bangkok bekend worden gemaakt of de drie landen in 2027 het WK mogen organiseren.

Het zou enorm zijn. "Het zou by far het grootste evenement zijn dat we ooit hebben mogen organiseren. Dit zou zó veel kansen bieden", is Gijs de Jong, secretaris-generaal bij de KNVB, enthousiast in gesprek met het AD. "Het WK vrouwenvoetbal groeit als een malle. Met dit WK willen we bezoekersrecords vestigen, het belooft enorm te worden. In Nederland hopen we daarmee op een flinke impuls voor het aantal vrouwelijke coaches, scheidsrechters en bestuursleden."

De Jong is in Thailand nog druk bezig met het binnenhalen van de laatste stemmen. Hij heeft er vertrouwen in: "Maar ik ben dan ook een rasoptimist." In zijn hoofd heeft De Jong al een rekensom gemaakt. "Ik zou zeggen, met het gevaar dat ik voor joker sta: de Europese landen – al weet ik niet wat Rusland en Belarus doen – stemmen op ons."

"De helft van Afrika en Azië zou ook moeten lukken en ik denk dat we veel stemmen krijgen uit Noord-Amerika en de Caraïben. Dan moet het goedkomen, zou je zeggen…", zegt De Jong. Volgens hem is het Breaking New Ground-bid 'goed voor de hele wereld'. "Niet elk land doet mee aan het WK, maar we willen wel elk land erbij betrekken. Mensen uit de hele wereld moeten onderdeel worden van de toernooiorganisatie. Zodat zij ervaring opdoen en die kunnen toepassen in eigen land. Europa werd in het verleden misschien gezien als arrogant, maar we zijn écht geïnteresseerd in andere landen. Áls we winnen, zal dat het verschil hebben gemaakt", denkt hij.

Lees meer:
0 reacties