De Jong enigszins verbaasd door FIFA-rapport: "Vind ik minder sterk"

Gijs de Jong
Gijs de Jong Foto: © BSR Agency

De FIFA hakt vrijdag de knoop door over de organisatie van het WK van 2027. De wereldvoetbalbond bracht onlangs vast een rapport uit over het Braziliaanse bid en het bid van Nederland, België en Duitsland.

In de evaluatie kwam Brazilië beter voor de dag. Het bid scoorde een 4, terwijl het Breaking New Ground-bid een 3,7 scoorde. Dat verbaasde Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, enigszins. "Ja en nee. Ik snap de punten waarop Brazilië hoger scoort: de stadioncapaciteit is daar hoger, de kosten in Brazilië zijn, mede door de loonkosten, lager en er wordt ook gezegd dat wij juridisch minder garanties kunnen geven."

"Dat klopt ook", erkent De Jong tegenover het Algemeen Dagblad. "De Braziliaanse president Lula heeft meer documenten ondertekend dan onze kabinetten. Al vind ik dat kritiekpunt minder sterk." Op dat laatste punt scoorden Nederland, Duitsland en België een rood punt. "Wij hebben te maken met Europese regelgeving, waardoor wij bijvoorbeeld vooraf niet zomaar de garantie kunnen geven dat we iedereen visa kunnen verstrekken", legt De Jong uit.

Hij gaat verder: "Natuurlijk zullen we spelers en fans gastvrij ontvangen, maar we doen wel eerst een check op veiligheid. Andere landen snappen die uitleg ook. Dus ja, zo’n rood bolletje vind ik overtrokken. Zeker als je – als ik dan toch een puntje van kritiek moet benoemen – ziet dat Brazilië op veiligheid een groen bolletje scoort. Er liggen gewoon twee goede bids en er valt wat te kiezen", zo oordeelt hij.

Lees meer:
0 reacties