De Haan ziet: "Het was fantastisch, het is niet meer zo fantastisch"

Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen
Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Foppe de Haan zag de OranjeLeeuwinnen afgelopen vrijdag zwak voor de dag komen tegen Italië. De voormalig assistent van Oranje weet waar het aan ontbrak: onder meer scorend vermogen.

Achterin oogde Sherida Spitse volgens De Haan 'verrekte kwetsbaar'. "Het was fantastisch, maar het is niet meer zo fantastisch. Achterin missen ze types als Anouk Dekker en Stefanie van der Gragt. En wat ze echt tekortkomen, is scorend vermogen", merkt hij op in gesprek met het NRC.

Oranje moet het momenteel zonder een aantal sterkhouders doen en dat lijkt de ploeg op te breken. "Andries heeft best goede ideeën en past goed binnen de groep, maar je kunt je afvragen of hij niet meer had moeten verjongen", aldus De Haan. Maria van Kortenhof, coach van Oranje O15 en medewerker talentontwikkeling ziet dat talenten op de Nederlandse velden nog niet goed genoeg tot ontwikkeling komt.

Zo gebeurt het te weinig dat meisjes bij amateurclubs tussen de jongens mogen voetballen. "Dan wordt er gezegd: wij leiden alleen jongens op voor het eerste elftal. Of: we hebben een meidenteam, stop dat meisje daar maar in. Zo krijg je de situatie die je in het onderwijs krijgt als je een leerling van gymnasium-niveau naar het vmbo stuurt: de weerstand is te laag en dus gaat de ontwikkeling veel minder snel dan zou kunnen", aldus Van Kortenhof.

Lees meer:
0 reacties