De Haan blikt terug op EK: "Voorbereiding verliep geregeld stroef"

Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen
Foppe de Haan met de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Foppe de Haan was in 2017 actief als assistent bij de OranjeLeeuwinnen. De voormalig coach was eerder bondscoach van Jong Oranje en merkte het verschil tussen de mannen en de vrouwen.

Speelsters gingen 'rennen en vliegen' tijdens de eerste training, zo merkte hij. Ook Andries Jonker viel dat op. Tijdens zijn eerste bespreking maakte hij direct zijn twee regels duidelijk. "Je doet alles om maximaal te presteren voor Oranje, ook als je bij je club bent. En je gedraagt je, zoals ik dat noem, ouderwets normaal. Je ruimt je rommel op, komt op tijd en houdt de vuile was binnenskamers", vertelt hij aan de Leeuwarder Courant.

"Na die eerste bespreking zette ik de deur van de kamer open. Wie niet meewilde, mocht opstaan en vertrekken. Iedereen bleef zitten. Maar toen we vervolgens het veld opgingen voor de eerste training, ging alles verkeerd", lacht Jonker. Herkenbaar voor De Haan: "Maar inderdaad, als je ergens begint, moet je meteen duidelijk zijn. Bij Jong Oranje was dat niet anders. Bij die groep zaten aanvankelijk een paar jongens die uitstraalden dat ze er moesten zijn. Fout!"

"Je mág bij Oranje zitten. Je bent uitverkoren. Kun je het niet opbrengen om alles te geven? Prima, foar dizze in frisse", zegt hij in het Fries. "Voor jou een ander. Maar goed, dat was bij de Oranjevrouwen niet nodig. Zij hadden met het EK van 2017 een groot doel voor ogen. Het was alleen een vrij onervaren groep", weet De Haan nog.

Hij vervolgt: "De voorbereiding verliep geregeld stroef. Maar je voelde dat er iets bijzonders ontstond. Dat de puzzel paste. Met de speelsters en de staf, met bondscoach Sarina Wiegman. Buiten het veld was het ook hartstikkene gezellig met die meiden. We creëerden een centrale ruimte in het spelershotel, met onder meer darts en tafeltennis. Ze waren dus heel vaak samen", aldus De Haan, die met Oranje het EK wist te winnen.

Lees meer:
0 reacties