"De aanstelling van Wittmann laat zien dat er lichtpunten zijn"

Sabrina Wittmann
Sabrina Wittmann Foto: © BSR Agency

Sabrina Wittman is komend seizoen de coach van FC Ingolstadt. De 32-jarige is daarmee de eerste vrouwelijke trainer ooit in het Duitse profvoetbal. Een primeur, maar volgens Kim Lammers ook 'leuk en goed nieuws'.

"Tegelijkertijd neemt het aantal coachende vrouwen in het voetbal af, ook bij vrouwenteams", merkt de oud-hockeyster op in haar column voor de IJmuider Courant. "Tijdens de Spelen in Tokio was slechts 13 procent van de coaches vrouw. Hoewel het aantal vrouwelijke atleten toenam tot 48 procent, blijven vrouwelijke coaches ver achter."

"Ik heb slechts één vrouwelijke coach gehad tijdens mijn carrière bij Laren. Bij (Jong) Oranje wel meerdere. Hoe komt het dat we niet structureel vrouwen zien doorgroeien en aanblijven als coach?", vraagt Lammers zich hardop af. De IOC startte in 2022 met een programma om het percentage omhoog te krijgen: WISH, Women in Sport High-performance.

"De ervaringen van deelnemers benadrukken een cruciaal punt: verandering is niet alleen een kwestie van het creëren van kansen, maar ook van cultuurverandering binnen de sport zelf", schrijft Lammers. Ze vindt het initiatief van WISH waardevol, maar volgens haar is er veel meer nodig van opleiding en kansen. "Het gaat om een fundamentele herziening van hoe - en door wie - beslissingen worden genomen in de sport."

Lammers vervolgt: "Om echt vooruitgang te boeken naar gendergelijkheid in sport, moeten we verder kijken dan het aantal deelnemende atleten en coaches. De echte overwinning ligt in het veranderen van de spelregels zelf. We moeten de onderliggende machtsdynamieken aanpakken die deze onevenwichtigheden in stand houden. Het wordt tijd dat jonge meiden én jongens opgroeien met het beeld dat leiderschap en expertise genderneutraal zijn."

"De aanstelling van Wittmann laat zien dat er lichtpunten zijn. Maar de echte triomf komt pas als gelijke vertegenwoordiging de norm is, niet de uitzondering", sluit ze af.

Lees meer:
0 reacties