Daphne Koster over Ajax-beleid: "De club moet echt dienend zijn"

Daphne Koster en Marleen Molenaar op De Toekomst
Daphne Koster en Marleen Molenaar op De Toekomst Foto: © BSR Agency

Ajax kan terugkijken op een bijzonder seizoen. De Amsterdamse club beleefde een fraai avontuur in de UEFA Women's Champions League, maar greep ondertussen naast de landstitel. Maandag werd er toch nog een prijs gepakt: de KNVB Beker.

Het was de laatste wedstrijd van Suzanne Bakker als coach van Ajax. Manager vrouwenvoetbal Daphne Koster besloot afgelopen winter het aflopende contract van de 37-jarige Bakker niet te verlengen. "Vaak zie ik in de voetballerij dat we pas gaan handelen op het moment dat iedereen al roept dat diegene weg moet, en dat is nu niet zo", vertelt Koster daarover bij de NOS.

"Het is geen schande dat we haar contract niet verlengen. Ik denk dat ze het hartstikke goed heeft gedaan. Alleen, we ontwikkelen door en dat is het", aldus de oud-international. Koster is bezig met de toekomst. Wat er moet gebeuren om de prestaties van dit seizoen structureel te maken? "Kon ik maar zeggen: alleen dat. Zo werkt het niet."

Ze gaat verder: "Als je dat structureel wil maken moet je daar met de hele club achter staan. Omdat het niet alleen maar die sportieve prestatie is. Je hebt ook geld daarvoor nodig. Het geld dat genereer je weer om ervoor te zorgen dat je commerciële en maatschappelijke waarde wordt verhoogd. Die drie, daar ben je continu mee bezig. Hoe ga je ervoor zorgen dat je op alle fronten mee kunt spelen?"

Een club als Ajax is volgens Koster 'niet voor niets' een club als Ajax. "Dat komt voort uit de ambitie die je hebt. De commerciële afdeling zit er niet omdat ze graag een commerciële afdeling willen zijn. Ze hebben een bepaalde rol en een bepaalde functie. Als je er als club zijnde voor zorgt dat je echt dienend bent aan de mannen en aan de vrouwen, dan kun je grote stappen maken."

Het kan beter in Amsterdam, zo geeft de manager vrouwenvoetbal aan. "En het mooie is, vind ik, dat we weten dat dat nog niet goed genoeg is. En dat we bereid zijn om daarover te praten. Daar heb ik hele goede gesprekken over, ook met de directie." 

Lees meer:
0 reacties