Daphne Koster blikt terug: "We zijn nu echt onderdeel van de club"

Daphne Koster
Daphne Koster Foto: © Orange Pictures

Ajax komt met een documentaire over de vrouwenploeg: 'Tien jaar Ajax Vrouwen'. Prominenten van het eerste uur, onder wie Daphne Koster en Anouk Hoogendijk, blikken terug op de beginperiode van de Amsterdamse club.

Hoogendijk was een van de eerste speelsters die destijds werd aangetrokken. "Het was allemaal nog een beetje vaag, ik hoorde alleen dat Engelkes de coach was", vertelt ze. Toch kreeg Ajax een selectie bij elkaar: "Tussen 18 mei en 15 juni hebben we dat helemaal geregeld. Dat is eigenlijk iets ongelofelijks en daar zijn we erg trots op", blikt Marleen Molenaar, de eerste teammanager, terug.

Voor Koster en Hoogendijk was het een no-brainer toen Ajax ze vroeg voor het vrouwenteam. "Ik wist eigenlijk niet precies tegen welke voorwaarden ik ja zei, maar voor mij was het belangrijkste dat ik in het Ajax-shirt kwam te spelen", zegt Koster. "Als jong meisje was mijn droom altijd om bij Ajax te voetballen. Toen ik hoorde dat Ajax een vrouwenteam kreeg, heb ik meteen gebeld", vult Hoogendijk haar ex-ploeggenoot aan.

Op vrijdag 24 augustus 2012 stond de eerste officiële wedstrijd op het programma. "We keken enorm uit naar de allereerste wedstrijd, maar daar zat ook helemaal niet zoveel tijd tussen. We waren amper gestart met trainen bij wijze van", geeft Molenaar aan. Ajax won met 2-0 van SC Heerenveen. "Dat was voor ons een hele grote stap naar de professionalisering van het vrouwenvoetbal", aldus Hoogendijk.

Koster geniet van de ontwikkeling die Ajax de afgelopen jaren heeft doorgemaakt: "Die meiden kunnen allemaal dromen, zijn talentvol en vaardig. Als ik kijk waar deze meiden nu staan in vergelijking met waar ik vroeger stond, zie je dat deze meiden veel verder zijn. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat er meiden rondlopen die het eerste van Ajax gaan halen", zegt de huidig manager vrouwenvoetbal.

Dit seizoen werd Ajax kampioen. "We zitten nu steeds meer in een fase dat ze ons niet meer vergeten. We zijn nu echt onderdeel van de club. Dat hebben we in tien jaar tijd bereikt en vind ik enorm mooi om te zien", besluit Koster.

Ajax juicht
Ajax komt met docu over vrouwentak: 'Tien jaar Ajax Vrouwen' Lees ook
Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
wo
1/05
Excelsior Rotterdam W
18:45
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 20 27 38
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 PEC Zwolle V 20 -1 28
6 ADO Den Haag V 19 8 26
7 Utrecht W 19 -10 26
Bekijk de hele stand