Daphne Koster blikt terug: "Veel vooroordelen, we waren manwijven"

Soraya Verhoeve en Daphne Koster
Soraya Verhoeve en Daphne Koster Foto: © Pro Shots

Daphne Koster is inmiddels manager vrouwenvoetbal bij Ajax, maar begon als speelster bij SVA in Assendelft. Op jonge leeftijd was het echter lastig om haar talent optimaal te ontwikkelen.

"Meiden en vrouwen werden in de voetballerij niet erkend en gewaardeerd", vertelt Koster in gesprek met Marie Claire. De voormalig voetbalster liet zich er niet door tegenhouden en kwam onder meer 139 keer in actie voor de OranjeLeeuwinnen. "De echte pioniers waren de vrouwen die in de jaren 70 zijn gaan voetballen. Door hen kon ik voetballen, want daarvoor was het verboden."

Toch was het destijds niet altijd rozengeur en maneschijn voor Koster en co. "Er waren veel vooroordelen over vrouwelijke voetballers", weet ze nog. "We waren lesbisch, we waren manwijven. We voldeden in ieder geval niet aan het stereotype beeld waar vrouwen in die tijd aan moesten voldoen."

"Als vrouwen konden we toen wel voetballen, maar we werden totaal niet serieus genomen – vrouwen konden toch helemaal niet voetballen. Ik heb me afgesloten van die commentaren en ik ben stoïcijns doorgegaan om dat te bereiken wat ik voor mij zag", klinkt het.

Lees meer:
0 reacties