Daniëlle van de Donk: "Het duurde een eeuw voordat ik kon rennen"

Daniëlle van de Donk in het shirt van Olympique Lyon
Daniëlle van de Donk in het shirt van Olympique Lyon Foto: © Pro Shots

Vlak nadat de ernst van haar blessure bekend werd, kwam Daniëlle van de Donk bij de KNVB met het voorstel om haar revalidatie en race tegen de klok voor het EK te laten volgen door een camera.

Het resulteerde in de docuserie Chasing the Euros, waarin Van de Donk zich kwetsbaar opstelt. "Toen het gebeurde, dacht ik: deze kant van topsport wordt nooit door iemand getoond", vertelt de middenveldster aan NU.nl.

Ze vervolgt: "Zelf ben ik ook niet iemand die veel van zichzelf laat zien of zichzelf kwetsbaar opstelt. Maar ik dacht: het is zo bijzonder wat ik heb, het is nog nooit gebeurd."

"En ik wil graag aan de mensen laten zien dat je met hard werken er kan komen, als je er maar alles voor doet", aldus Van de Donk, die vorig jaar de voorste scheenbeenspier van haar rechterbeen afscheurde. Het is een blessure die nauwelijks voorkomt.

Hoe lang de revalidatie zou duren, was door artsen niet in te schatten. Die onzekerheid knaagde bij Van de Donk. "Ik ging elke dag naar de club met de vraag: hoe voelt het vandaag? Hoe ziet het eruit? Kunnen we een volgende stap zetten of niet?"

"Elke dag had ik heel veel vraagtekens. Ik denk dat ik het redelijk goed onder controle heb gehad. Maar naar het einde, na wat tegenvallers, werd dat steeds moeilijker", gaat de middenveldster verder.

Ze kreeg te maken met terugslagen in de revalidatie. "Alleen kon ik nog geen week rustig aan doen, omdat er een tijdslimiet op zat", is ze open. Van de Donk voelde zich soms, door alle gemiste wedstrijden, zelfs niet eens voetbalster meer.

"Ik zat dag en nacht in de gym, het duurde een eeuw voordat ik kon rennen. Ik had daar heel veel moeite mee. Dan heb je af en toe een downmoment", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand