Damaris Egurrola open: "Ik mag jou niet als speelster, zei hij"

Damaris Egurrola maakt haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen
Damaris Egurrola maakt haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen Foto: © Pro Shots

Damaris Egurrola mag zich sinds april international van de OranjeLeeuwinnen noemen. Ze debuteerde in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus.

In gesprek met het NRC blikt ze terug op haar debuut in Groningen, waar haar ouders op de tribune zaten. "Ze huilden. Dat emotioneerde mij. Mijn ouders zijn een grote steun. Net als ik hebben ze lang op dat moment gewacht", is Egurrola open.

De dochter van een Spaanse vader en Nederlandse moeder werd vorige zomer door bondscoach Mark Parsons benaderd tijdens een wedstrijd tussen Lyon en Portland Thorns.

"Het was een eerste kennismaking. Daarna hebben we vaker gesproken over de mogelijkheid om voor Oranje te spelen. In september besloot ik dat ik voor Nederland wilde spelen. Er moesten toen alleen nog wat praktische zaken bij de FIFA geregeld worden", geeft Egurrola aan.

De middenveldster had ook de optie om voor Spanje uit te komen, het land waarvoor ze in de jeugd speelde. Tijdens haar laatste wedstrijd voor Spanje O20, kreeg Egurrola bezoek van bondscoach Jorge Vilda.

"Ik mag jou niet als speelster, zei hij. Ik mag je spel niet. En dat terwijl ik middenin een belangrijke wedstrijd zat", is ze open over die ontmoeting. "Ik was een jonge vrouw. Hij probeerde mij te beschadigen, zo voel ik het. Ik weet nog steeds niet wat hem bezielde."

Uiteindelijk kreeg Egurrola naar eigen zeggen geen eerlijke kans. Toen Parsons het vertrouwen in haar uitspraak, wist ze genoeg: "Hij wilde me er graag bij hebben en dat had ik nodig", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand