Champions League niet op tv: "Het is natuurlijk geen kijkcijferhit"

Een microfoon met het logo van de UEFA Women's Champions League
Een microfoon met het logo van de UEFA Women's Champions League Foto: © Pro Shots

Het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder en ook het toernooi om de UEFA Women's Champions League wordt steeds vaker goedbezocht. Toch is het Europese toernooi nergens op televisie te zien.

De rechten van de UEFA Women's Champions League zijn momenteel in handen van DAZN, dat de wedstrijden uitzendt via YouTube. In de deal met de UEFA is afgesproken dat het bedrijf tijdens de eerste twee seizoenen (2021/2023) alle wedstrijden uitzendt op het YouTube-kanaal. In de daaropvolgende seizoenen (2023-2025) zijn er nog 19 wedstrijden gratis te zien, de rest staat betaald op DAZN.

"Het is al een hele vooruitgang dat we de wedstrijden nu kunnen bekijken", is Leoni Blokhuis, eigenaar van managementbureau FlowSports, van mening in Trouw. "Hiervoor moest je altijd of naar de wedstrijd toe of een illegale stream vinden. Dat we het overal kunnen zien, is al heel mooi."

De streams op YouTube zijn gratis te bekijken. "Het is natuurlijk geen kijkcijferhit, dus het is ook een beetje ter promotie van het vrouwenvoetbal", zegt sportmarketeer Chris Woerts. Toch kende DAZN dit seizoen een recordaantal views tijdens de groepsfase van het toernooi. DAZN registreerde meer dan 20 miljoen views op het YouTube-kanaal tijdens de groepsfase van de UEFA Women's Champions League. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de veertien miljoen die vorig jaar weden geregistreerd.

De rechten van de UEFA Women's Champions League blijven tot het seizoen 2024/2025 in handen van DAZN. Of de duels daarna door een andere partij worden gekocht en op de Nederlandse tv te zien zullen zijn, is de vraag. "Alles valt of staat bij goede prestaties. Zijn je prestaties goed en heb je aansprekende spelers, dan zal dat ook een positieve impuls geven aan het vrouwenvoetbal", aldus Woerts.

ESPN, dat ook de Azerion Vrouwen Eredivisie uitzendt, gaat in ieder geval serieus kijken naar de rechten als deze beschikbaar zijn. "Maar onze eerste focus ligt op het Nederlandse clubvoetbal, met bijvoorbeeld de eredivisie en de eerste divisie, maar zeker ook de eredivisie voor vrouwen", laat woordvoerder Maarten van Rooijen weten.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand