Canada pakt na zenuwslopende penaltyserie goud op Olympische Spelen

Op canada zweden finale olympische spelen 610d4bd7b4be8
Op canada zweden finale olympische spelen 610d4bd7b4be8 Foto: © Orange Pictures

Canada heeft vrijdagmiddag (Nederlandse tijd, red.) de gouden medaille op de Olympische Spelen voor nodig. De Canadezen hadden uiteindelijk een penaltyserie nodig om Zweden te verslaan.

In de eerste helft was Zweden de betere partij. Magdalena Eriksson en Fridolina Rolfö kregen kansen, evenals Sofia Jakobsson. Uiteindelijk was het Stina Blackstenius die de Scandinaviërs op voorsprong zette. De spits raakte de bal niet helemaal lekker, maar wist keepster Stephanie Labbé wel te passeren.

Op slag van rust kreeg Caroline Seger de mogelijkheid op de 2-1, maar de aanvoerster schoot over. De Zweedse ploeg viel vooral over de flanken lekker aan en trok gaandeweg het duel naar zich toe. Canada beet in de tweede helft echter wat meer van zich af.

In de 66e minuut ging de bal op de stip na een overtreding op Christine Sinclair. Jessie Fleming stuurde goalie Hedvig Lindahl de verkeerde kant op en tekende zo voor de 1-1. Niet veel later ontsnapte Zweden aan de tweede tegengoal, toen Nathalie Björn de bal van de lijn haalde. Er volgden kansen over en weer, de grootste waren voor Zweden.

Zo schoot Rolfö net naast en kreeg Kosovare Asllani een enorme mogelijkheid. De spits raakte de bal echter niet goed, waardoor Kadeisha Buchanan de bal van de lijn wist te halen. Daardoor bleef het bij 1-1, waarna de verlenging volgde. Hierin kreeg Canada de betere kansen.

Zo schoot invalster Deanne Rose naast en werkte ook Jordyn Huitema haar kopbal naast het doel. In de 118e minuut volgde er een enorme kans voor Zweden. Er ontstond een grote scrimmage voor het doel van Canada, maar Zweden kreeg de bal er tot drie keer toe niet in. Even later kreeg Lina Hurtig een vrije kopkans en ook die poging ging naast.

Een penaltyserie moest dus de doorslag geven. In totaal waren er twaalf strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen. Namens Zweden misten Asllani, Anna Anvegård, Seger en Jonna Andersson, terwijl de Canadese Ashley Lawrence, Vanessa Gilles en Adriana Leon de bal er niet in kregen.

Uiteindelijk sloeg Julia Grosso toe met de twaalfde penalty, waardoor het goud voor Canada is. Het zilver gaat naar Zweden, terwijl de Verenigde Staten donderdag al het brons wisten te winnen door Australië te verslaan.

Scoreverloop:

Zweden 1-1 Canada
34' 1-0
Stina Blackstenius
67' 1-1 Jessie Fleming

Opstelling Zweden: Lindahl, Glas, Ilestedt (120' Kullberg), Björn, Eriksson (75' Andersson), Jakobsson (75' Hurtig), Seger, Angeldal (75' Bennison) , Rolfö (105' Schough), Asllani, Blackstenius (105' Anvegård)

Opstelling Canada: Labbé, Chapman (93' Riviere), Buchanan, Gilles, Lawrence, Quinn (46' Grosso), Scott (120' Zadorsky), Fleming, Sinclair (86' Huitema), Prince (63' Rose), Beckie (46' Leon)

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand