Brugts vertelt: "Allemaal meisjes met twee vlechtjes, heel vet"

Esmee Brugts is een van de gezichten van de nieuwe KNVB-campagne, waarin kinderen worden opgeroepen om lid te worden van een voetbalvereniging. In de campagne, in de vorm van een animatievideo, blikt Brugts terug op de start van haar carrière.

Ze beseft nu pas hoe fijn die vrijheid van vroeger was. "Ik probeer er ook echt van te genieten, maar door de druk en de verwachtingen is voetballen wel heel anders dan in de jeugd. Toen speelde je om de lol, nu om het winnen. Mijn advies aan jonge meiden is dan ook: heb plezier, want dan voetbal je het best", vertelt Brugts.

De OranjeLeeuwin voetbalde eerder bij SV Heinenoord en FC Binnenmaas. Haar vader was de vaste vlagger. Bij twijfel stak hij altijd de vlag in de lucht, zo weet Brugts nog. "Ik vond alles prima, zolang hij maar niets tegen me zei. Ik wilde met gewoon lekker bezig houden met de wedstrijd", zegt ze. Verliezen? Daar kon Brugts niet tegen, het zorgde voor tranen. "Kon ik niets aan doen. Dat waren mijn emoties. Later werd dat beter, hoor. Al baal ik nog steeds enorm als ik verlies."

Sinds 2023 organiseert FC Binnenmaas jaarlijks het Esmee Brugts Meidentoernooi. "Liepen er allemaal meisjes met twee vlechtjes te voetballen. Heel vet", zegt de huidig speelster van FC Barcelona. "Ik vind het gewoon fijn om gezellig langs te gaan, vooral omdat ik er een fijne tijd heb gehad. Als kind moet je plezier hebben en dingen doen die je leuk vindt. Dat was voor mij voetballen en met vrienden zijn. Dat kwam allemaal samen op die zaterdagen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
28/09
Utrecht W
14:00
Excelsior Rotterdam W
za
28/09
Feyenoord V
14:00
AZ W
za
28/09
SC Heerenveen V
16:30
ADO Den Haag V
zo
29/09
Ajax V
12:15
PEC Zwolle V
zo
29/09
PSV V
12:15
Telstar W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 ADO Den Haag V 0 0 0
2 Ajax V 0 0 0
3 AZ W 0 0 0
4 Excelsior Rotterdam W 0 0 0
5 FC Twente V 0 0 0
6 Feyenoord V 0 0 0
7 Fortuna Sittard W 0 0 0
Bekijk de hele stand