Brugts razend populair: "Gek dat iedereen ineens weet wie ik ben"

Esmee Brugts in actie namens de OranjeLeeuwinnen tegen Noorwegen
Esmee Brugts in actie namens de OranjeLeeuwinnen tegen Noorwegen Foto: © BSR Agency

Esmee Brugts maakte na het WK in Australië en Nieuw-Zeeland een toptransfer naar FC Barcelona. De jonge aanvalster wordt in Spanje 'gelukkig' nog niet overal herkend.

In Nederland is dat wel anders. "Bij PSV werd ik al geregeld aangesproken voor een foto of handtekening. Ik hing op billboards door heel Eindhoven. Sinds het EK in Engeland, twee jaar geleden, werd die bekendheid groter", vertelt Brugts in Helden. "Maar na het WK van vorig jaar was het helemaal raak."

Ze gaat verder: "Het blijft gek dat iedereen ineens weet wie ik ben. Ik zie het als iets positiefs: in het vrouwenvoetbal zijn we inmiddels zover gekomen." Brugts maakte in februari 2022 haar debuut namens de OranjeLeeuwinnen. Een paar maanden later was ze van de partij op het EK in Engeland. In de wedstrijd tegen Portugal verving ze tien minuten voor het einde Lieke Martens, wat haar debuut op een eindtoernooi betekende.

"Natuurlijk was het een droom die uitkwam. Lieke is altijd mijn voorbeeld geweest. Ik genoot van die minuten", klinkt het. Het toernooi van Oranje kwam in de kwartfinales ten einde, maar Brugts had zich in de kijker gespeeld. "Ik kreeg veel leuke reacties. We hadden toen al een speciale mix van ervaren spelers en een nieuwe lichting. Tijdens het EK liep het niet altijd heel lekker in de ploeg, dan ga je kijken wat er anders kan. Ik kreeg ook mee dat er geroepen werd dat ik moest spelen. Leuk, natuurlijk."

Op het afgelopen WK groeide de populariteit van de aanvalster, die in Oranje als wingback speelt, nog meer. Dat kwam mede door haar twee fraaie goals tegen Vietnam. "Met die goals word ik nog vaak geconfronteerd", lacht Brugts. "We waren er dichtbij, dat WK. We hadden tegen Spanje een paar grote kansen en er strafschoppen uit kunnen slepen", zo denkt ze nog altijd.

Lees meer:
0 reacties