Brugts en Pelova als wingback: "Tijd lijkt de grootste vijand"

Esmee Brugts in de warming-up bij de OranjeLeeuwinnen
Esmee Brugts in de warming-up bij de OranjeLeeuwinnen Foto: © Pro Shots

In het 5-3-2-systeem van de OranjeLeeuwinnen zijn Victoria Pelova en Esmee Brugts de wingbacks. Twee jonge honden, zo merkt Chris Tempelman op in Voetbal International.

"Jonge honden die moeilijk te temmen zijn. Buitenspeelsters van origine, allebei snel en allebei een actie om een tegenstander te posteren", schrijft de journalist. In de voorbereiding op het WK kregen Pelova en Brugts hun nieuwe positie aangeleerd, waarna ze ook op het toernooi in Australië en Nieuw-Zeeland als wingback fungeerden.

Tegen België kwam dat er echter niet heel goed uit, zo oordeelt Tempelman. "Brugts leverde nog wel een aantal voorzetten vanaf links, Pelova kwam vanaf rechts een stuk minder uit de verf", geeft hij aan. "Tegen de Belgische vrouwen stonden Pelova en Brugts te laag om echt aanvallend een bijdrage te leveren. Spelen met wingbacks betekent durven en risico’s nemen, aanvallend een overtal creëren, dat gebeurde veel te weinig."

Bij hun clubs, Arsenal en FC Barcelona, zijn de twee geen wingbacks. "Het betekent dat ze iedere interlandperiode weer moeten omschakelen. Dat hoeft geen probleem te zijn, de speelsters zien het ook als een mooie kans om zich te presenteren. Wel missen ze de vastigheid door de constante switch die ze moeten maken."

Tegen Engeland begonnen Brugts en Pelova wat dieper, zo zag Tempelman. "Waarbij met name Pelova in het eerste half uur vaak de bal kreeg toegespeeld. De laatste voorzet op maat afleveren is voor Pelova echter een moeilijke opgave. De wingbacks hebben zeker toekomst, tijd lijkt de grootste vijand om de juiste veldbezetting te vinden."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
zo
21/04
Utrecht W
12:15
FC Twente V
wo
1/05
Ajax V
18:45
PSV V
wo
1/05
Excelsior Rotterdam W
18:45
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 20 27 38
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 PEC Zwolle V 20 -1 28
6 ADO Den Haag V 19 8 26
7 Utrecht W 19 -10 26
Bekijk de hele stand