"Bronze weigerde, ze liet zien dat ze een vrouw met ballen is"

Lucy Bronze is teleurgesteld na het verliezen van de WK-finale
Lucy Bronze is teleurgesteld na het verliezen van de WK-finale Foto: © BSR Agency

Luis Rubiales ligt zwaar onder vuur na de rel rond zijn ongewenste kus op de mond van Jenni Hermoso. Die kusgate is inmiddels al ruim een week gaande en verschillende partijen hebben zich uitgesproken.

"De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft er zich mee bemoeid, de FIFA heeft Rubiales op non-actief gesteld en zelfs de Verenigde Naties heeft de kus van de bondsvoorzitter veroordeeld. De mening van Joe Biden en Vladimir Poetin zal niet meer lang op zich laten wachten, vermoed ik", schrijft Patrick Delait in De Limburger.

"Als de man op tijd had ingezien dat hij zijn boekje te buiten is gegaan en oprecht berouw had getoond, had hij dit schandaal nog kunnen overleven. Door de verbetenheid waarmee hij zichzelf als slachtoffer blijft neerzetten in plaats van als dader, maakt hij echter geen schijn van kans", denkt de journalist.

Delait 'worstelt' met de vragen over de rol van de Spaanse speelsters. "Na de gewonnen WK-finale schoven zij één voor één aan voor hun medaille, waarbij ze door Rubiales zonder uitzondering op een manier werden bejegend die je je als vrouw niet hoeft te laten welgevallen. Ze werden opgetild, fijngeknepen en gekust op hun wangen en oren, terwijl ze van alles kregen ingefluisterd."

"Ik lees geregeld dat vrouwen die zich door mannen geïntimideerd of seksueel bedreigd voelen, niet in staat zijn om meteen te reageren. In plaats van hun agressor lik op stuk te geven, bevriezen ze letterlijk uit angst en ongeloof. Ook tijdens de WK-ceremonie reageerde geen enkele van de Spaanse vrouwen, terwijl ze wel allemaal hadden kunnen zien waar Rubiales mee bezig was."

"Als Jennifer Hermoso of één van haar teamgenoten zich had afgewend en de bondsvoorzitter ten overstaan van de hele wereld een muilpeer had verkocht of een trap tegen zijn ballen, was dat als signaal krachtiger overgekomen dan het oproer achteraf. Nu liep Hermoso lachend verder, terwijl het vanbinnen schuurde", zag Delait.

Hij keek ook naar de Engelse Lucy Bronze na de WK-finale. "Zij stelde zich tijdens diezelfde ceremonie veel minder gedwee op. Zij weigerde een handshake van FIFA-baas Gianni Infantino omdat ze het oneens is met een aantal van diens uitspraken over het vrouwenvoetbal. Bronze liet zien dat ze een vrouw met ballen is. Daar zijn er veel meer van nodig om de nog lang niet uitgeroeide machocultuur echt een halt toe te roepen", oordeelt de schrijver.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
20/04
Ajax V
14:00
AZ W
za
20/04
PEC Zwolle V
14:00
Telstar W
za
20/04
PSV V
16:30
SC Heerenveen V
zo
21/04
ADO Den Haag V
12:15
Feyenoord V
zo
21/04
Excelsior Rotterdam W
12:15
Fortuna Sittard W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 19 35 52
2 Ajax V 19 36 45
3 PSV V 19 22 35
4 Fortuna Sittard W 19 20 31
5 ADO Den Haag V 19 8 26
6 Utrecht W 19 -10 26
7 PEC Zwolle V 19 -3 25
Bekijk de hele stand