Bondscoach Jonker haalt uit: "Dit is verspilde tijd en energie"

Andries Jonker op een training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op een training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Met nog ruim een maand te gaan tot start van het WK vrouwenvoetbal, is de KNVB in conflict geraakt met Europese topclubs. De clubs zijn niet blij met de overvolle speelkalender voor 2024 en vrezen voor blessures. Hierdoor willen ze de internationals niet op 19 juni, maar pas op 23 juni afstaan.

"In mijn ogen gaat het erom dat je de belangen van de spelers vooropzet", vertelt Andries Jonker tegen NU.nl. "Dan kom je met de bonden, clubs en FIFA vast wel op hetzelfde uit. Maar je moet dan wel met elkaar in gesprek gaan en niet met elkaar in gevecht. Dit is verspilde tijd en energie."

"Eén club heeft zelfs tegen ons gezegd: 'We hoeven onze speelsters formeel pas op 10 juli af te geven. Als jullie ze tot die tijd niet betalen, geven we ze vakantie'", vertelt Jonker. Ondertussen ziet hij zijn voorbereiding verstoord worden. "De tijd loopt door. Er wordt hier al twee weken intensief over gesproken. Dit is een groot ding, met name in Engeland en Duitsland. De emoties lopen nu wel op. Ik vertel het jullie heel rustig, maar het raakt ons ook."

"De sfeer die er rondom een WK moet hangen, moet positief zijn. Het toernooi moet een impuls geven aan het vrouwenvoetbal. Dat is nu niet zo en dat is jammer. De mensen die beleid maken, moeten beter nadenken. Wat doen ze nou?"

Toch begrijpt de bondscoach de clubs ook wel enigszins. "Ik ben ook niet blij met de kalender voor 2024. Geen enkel land is dat. Maar de bonden en de clubs zouden juist samen moeten optrekken. Dat je elkaar gaat bevechten, is niet handig", besluit Jonker.

Zet €10 euro in & ontvang €50 euro aan FREE bets!

Kijk jij ook alweer uit naar het voetbalweekend? Unibet heeft een mooie actie voor nieuwe spelers! Klik hier om je te registreren, zet minimaal 10 euro in en krijg maar liefst vijf GRATIS (!) weddenschappen van 10 euro!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
6/10
AZ W
19:30
Fortuna Sittard W
vr
6/10
Excelsior Rotterdam W
19:30
FC Twente V
vr
6/10
PEC Zwolle V
19:30
PSV V
za
7/10
Feyenoord V
14:00
Ajax V
zo
8/10
SC Heerenveen V
12:15
ADO Den Haag V
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Fortuna Sittard W 3 9 9
2 Utrecht W 3 4 9
3 PSV V 3 9 7
4 FC Twente V 2 9 6
5 Ajax V 2 2 4
6 AZ W 3 -3 4
7 PEC Zwolle V 3 -2 3
Bekijk de hele stand