Bolhaar: "Te veel clubs, dat komt de kwaliteit niet ten goede"

De kampioensschaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie
De kampioensschaal van de Azerion Vrouwen Eredivisie Foto: © Pro Shots

Het missen van de Olympische Spelen door de Oranjeleeuwinnen is het gesprek van de laatste paar dagen. Door de 0-2 nederlaag liep de ploeg van Andries Jonker een ticket voor de Spelen mis. Henk Bolhaar, lid van de ledenraad amateurvoetbal en de bondsvergadering KNVB, vindt dat er iets moet veranderen in het vrouwenvoetbal. Dit schrijft hij in het Algemeen Dagblad.

"Komende zondag staat de topper in de eredivisie tussen FC Twente en Ajax op het programma", begint Bolhaar in het AD. "Beide clubs vormen al jaren de absolute top in Nederland en hebben te weinig tegenstand. Het is tijd voor een verandering in de eredivisie. De kwaliteit moet omhoog, een financiële impuls is broodnodig en de speelbelasting van de spelers aan de top moet verminderd worden"

"FC Twente - Ajax is de klassieker in het vrouwenvoetbal, maar dat wordt door de media nauwelijks erkend", schrijft hij verder. "Deze twee clubs maken al jaren de dienst uit in de eredivisie. Dat komt mede omdat er veel te veel clubs spelen in de eredivisie en dat komt de kwaliteit niet ten goede."

"Ik pleit er daarom voor het aantal clubs in de eredivisie terug te brengen tot in eerste instantie tien en later misschien zelfs naar acht clubs. Dit past ook beter in de internationale context. In veel grotere (top)landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk wordt er op het hoogste niveau met twaalf clubs gespeeld. In België en Oostenrijk zijn er tien clubs, terwijl Denemarken er acht heeft."

"Een mooi moment om de verkleining te realiseren, is de promotie/degradatieregeling tussen de eredivisie en de eerste divisie met ingang van het seizoen 2024/2025", stelt Bolhaar voor. "De eerste divisie bestaat momenteel uit jong teams van de eredivisieclubs en Sparta Rotterdam, als enige eerste elftal. Deze regeling wordt onder meer ingevoerd om andere bvo’s te stimuleren met een vrouwentak te beginnen. FC Groningen, De Graafschap en FC Emmen hebben al aangegeven (op termijn) in de eerste divisie te willen instromen."

Lees meer:
0 reacties