Bolhaar pleit voor verandering: "Van belang voor het vrouwenvoetbal"

Een duel tussen Ajax en FC Twente
Een duel tussen Ajax en FC Twente Foto: © Orange Pictures

Het is volgens Henk Bolhaar, lid van de ledenraad amateurvoetbal en de bondsvergadering KNVB, de hoogste tijd voor veranderingen in de Azerion Vrouwen Eredivisie. In Tubantia pleit voor een financiële impuls.

"Een volgende impuls aan het vrouwenvoetbal kan worden gegeven wanneer het betaald voetbal eindelijk eens begint hierin meer geld te steken. Een mooi voorbeeld is Engeland, waarin de bond en de clubs een financiële injectie aan het vrouwenvoetbal hebben gegeven. Wat dat heeft opgeleverd is inmiddels duidelijk: Engeland is een topland geworden", zo merkt Bolhaar op.

Hij vervolgt: "Een financiële impuls vanuit de KNVB is volgens mij eenvoudig te realiseren, maar vergt wel solidariteit van alle 34 bvo’s. Uit de laatste twee jaarrekeningen van de KNVB blijkt dat het positief resultaat van het betaald voetbal 4,5 en 5,5 miljoen euro bedraagt."

Bolhaar wijst ook naar de bvo's. "Van de bvo's, en zeker de grotere clubs die aan het vrouwenvoetbal meedoen, mag worden verwacht dat zij een hoger deel van hun inkomsten ten goede van de vrouwen laten komen. Mijn indruk is dat er op dit moment geen sprake is van een redelijke balans tussen de mannen en vrouwen. Meer geld voor de vrouwen maakt het mogelijk aan speelsters (betere) salarissen en faciliteiten te kunnen bieden. Hierdoor wordt de Eredivisie aantrekkelijker om in te (blijven) spelen."

Ook zou een verkleining van de Eredivisie volgens Bolhaar bijdragen aan een vermindering van de speelbelasting van de topspeelsters, iets waar bij Oranje al regelmatig over gepraat wordt. "Het aantal wedstrijden dat de spelers van FC Twente en Ajax dit seizoen in de Eredivisie, Super Cup, Beker en Eredivisie Cup hebben, kan oplopen tot dertig. Daarnaast speelde FC Twente vier wedstrijden in het kader van de Champions League en Ajax komt deze maand al op elf. Verder worden bijna alle basisspelers van Ajax en FC Twente geselecteerd voor de nationale elftallen."

"Oranje, Jong Oranje en O19 hebben dit seizoen al vier interlandperiodes gehad met daarin in totaal acht of negen interlands. Opvallend is dat er bij Ajax rondom het spelen in de Champions League sprake was van puntenverlies (in totaal negen) in de Eredivisie", merkt Bolhaar op. "Zonder afbreuk te doen aan de unieke prestatie van FC Twente, dat tot nu toe alle 15 competitiewedstrijden won, is het de vraag of dit eveneens was gelukt als het de poulefase van de Champions League had bereikt."

Zijn punt is duidelijk: een minder intensieve (internationale) kalender is noodzakelijk. "Wat dat laatste betreft is het misschien niet erg dat Nederland zich niet voor de Spelen heeft geplaatst. Een vermindering in de Eredivisie tot tien clubs betekent vier wedstrijden minder. Bij acht clubs zelfs acht minder. Daar staat tegenover dat de intensiteit van een wedstrijd omhoog gaat omdat er meer tegenstand mag worden verwacht. Dat komt de kwaliteit van de competitie ten goede, hetgeen met name in internationaal verband in het belang is van het vrouwenvoetbal in Nederland."

Lees meer:
0 reacties