"Bij Excelsior werd ze als een soort koningin was binnengehaald"

Logo Excelsior
Logo Excelsior Foto: © Pro Shots

De 22-jarige Rosa had lange tijd maar een droom: de allerbeste voetbalster worden. Vader Marc Oosterhout bracht zijn dochter lange tijd naar elke training en wedstrijd.

Over alle gebeurtenissen die hij meemaakte, schreef Oosterhout columns. Die zijn nu gebundeld in het boek Voetbaldochter. "Toen ik begon als voetbalvader, had ik eigenlijk niet zoveel met voetbal", vertelt hij aan De Telegraaf.

Oosterhout vervolgt: "Op een gegeven moment rol je ergens in en vielen me vreemde dingen op. Van boze ouders en ongezond eten in de kantine tot het feit dat vrouwen vaak op de tweede plaats staan. Zo ontstond het idee om columns te gaan schrijven."

"In de eerste plaats over de ontwikkeling van de voetbalcarrière van mijn dochter. Over de mooie momenten en overwinningen, maar ook de afwijzingen en teleurstellingen en de emoties die daarbij spelen", geeft Oosterhout aan.

Ook wilde hij de ongelijkheid die er heerste laten zien. Zo zag hij behoorlijk wat verschillen. "Bij het amateurvoetbal worden de clubs door mannen bestuurd en gedomineerd. Er zijn natuurlijk wel vrouwencompetities, maar je merkt dat de mannen van nature niet gewend zijn dat vrouwen daar een belangrijke rol in spelen."

"Wat bijvoorbeeld best vaak voorkomt, is dat de meiden in afgedankte kleding van de jongens moeten spelen", merkt Oosterhout op. "Ook lopen er bij de jongensteams veel meer scouts langs de velden. Daardoor gaat er veel vrouwelijk talent verloren."

"Maar als je als vrouw eenmaal professioneel voetbalt, is alles gelukkig goed georganiseerd", aldus de vader van Rosa, die op een gegeven moment mocht meetrainen bij Excelsior.

"Op een goed moment was Rosa geselecteerd om mee te trainen bij Excelsior, waar ze als een soort koningin was binnengehaald. Vervolgens werd ze een paar maanden later weer weggestuurd", blikt hij terug.

Oosterhout gaat verder: "Dat was wel even heftig. Het maakte diepe indruk op haar, maar ook op mij. Mijn vrouw en ik probeerden haar te steunen door de pijn te verzachten, maar dat was heel moeilijk. Natuurlijk hoort ook afwijzing bij topsport. Gelukkig mocht ze later meetrainen bij Jong Ajax", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/03
PSV V
14:00
Fortuna Sittard W
za
2/03
Feyenoord V
16:30
Excelsior Rotterdam W
za
2/03
PEC Zwolle V
16:30
ADO Den Haag V
zo
3/03
FC Twente V
12:15
Ajax V
zo
3/03
AZ W
14:30
Utrecht W
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 15 35 45
2 Ajax V 15 31 36
3 PSV V 15 21 30
4 Fortuna Sittard W 15 16 27
5 ADO Den Haag V 15 6 22
6 PEC Zwolle V 15 0 21
7 Utrecht W 15 -11 21
Bekijk de hele stand