Betere betalingen voor speelsters? "KNVB heeft daar ook een rol in"

Statement 'Betaald voetbal = betaald worden' bij PSV - Feyenoord
Statement 'Betaald voetbal = betaald worden' bij PSV - Feyenoord Foto: © Pro Shots

Afgelopen seizoen lieten de speelsters uit de Azerion Vrouwen Eredivisie van zich horen. De speelsters luidden de noodklok over de slechte betalingen, middels het statement 'betaald voetbal = betaald worden'.

Hoe Daphne Koster daar naar kijkt? "Vanuit het gelijkheidsprincipe moeten mannen en vrouwen gelijk betaald worden. Ik kijk er vanuit een andere kant naar", zegt de manager vrouwenvoetbal van Ajax in ProProf Magazine. "Ik vind dat je dat als club moet doen omdat je een club bent voor mannen én vrouwen."

"Je kunt je product alleen maar verbeteren als die meiden zich kunnen focussen op de sport en zich kunnen ontwikkelen. In deze tijd is het nodig dat een club die spelers daarvoor betaalt", kaart Koster aan. Die verantwoordelijkheid ligt voor een deel bij de clubs, zo is ze van mening. "Maar de KNVB heeft daar ook een rol in. De bond wil immers dat zoveel mogelijk jongens en meisjes gaan voetballen. Die moet clubs dus wijzen op hun verantwoordelijkheid en op de reden van hun bestaansrecht."

De voormalig voetbalster vervolgt: "Een club heeft bestaansrecht omdat hij inspireert of omdat hij maatschappelijke of commerciële waarde heeft. Wil je je commerciële waarde vergroten dan kun je beter 100% van de bevolking aanspreken in plaats van die 50%. En wil je maatschappelijke impact maken, bedenk dan: doe ik het voor die 50% van de inwoners of doe ik het voor je gehele stad?", sluit Koster haar verhaal af.

Lees meer:
0 reacties