"Begrijp niet waarom Eredivisiespeelsters geen contracten hebben"

Daphne Koster
Daphne Koster Foto: © Pro Shots

In Spanje werd de afgelopen week gestaakt voor een hoger salaris. Speelsters eisten een jaarsalaris van 25.000 euro. In de Azerion Vrouwen Eredivisie spelen sommige speelsters nog voor slechts een reiskostenvergoeding.

Dat zorgt voor verbazing bij Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax. "Als je het mij vraagt, begrijp ik niet zo goed waarom speelsters in de Eredivisie geen contracten hebben. Dat is uiteindelijk de keuze van een club, ze willen een bepaald bedrag niet vrijmaken voor die speelsters", zegt de voormalig voetbalster bij ESPN.

Koster gaat verder: "Blijkbaar vinden ze het niet belangrijk genoeg om hen te faciliteren. Daar kunnen weer meerdere redenen achter zitten. Ik vind dat in deze tijd, als ik de budgetten zie waarmee voetbalclubs werken, dan mag je je echt wel achter de oren krabben hoe belangrijk je het vindt dat jongens en meiden bij je club willen horen. Het is niet fair."

Bij Ajax verdienen een aantal speelsters volgens Koster 'prima'. "Vind ik dat ze meer verdienen? Ja, ik vind dat iedereen meer hoort te verdienen. Ik vind zelf ook dat ik meer hoor te verdienen, maar ik krijg het niet. Ik heb geaccepteerd dat het zo is, ik leef daarnaar. Als speelsters het daar niet mee eens zijn, moeten ze voor hun eigen rechten op gaan komen."

"Of staken direct het middel is om dat als eerste zet naar voren te zetten, van 'ik ga staken'... Ik vind dat je als speelsters bij jezelf moet nadenken of hoe je hiermee akkoord gaat. Dat is aan hen uiteindelijk", aldus de manager vrouwenvoetbal, die denkt dat het positief is voor het niveau van de competitie wanneer alle speelsters een minimumloon ontvangen.

"Als wij willen dat spelers zich kunnen ontwikkelen, dan moet je ze faciliteren in tijd. Ze moeten de tijd hebben om een bepaalde performance te leveren. Die tijd kunnen ze alleen maar krijgen als ze een salaris krijgen, dat is de voorwaarde", besluit ze.

Lees meer:
0 reacties