Bayings kiest voor Duitse top: “Tegen deze club zeg ik geen nee”

Jill Bayings tekent bij Bayern München, rechts zaakwaarneemster Angela Verdoes
Jill Bayings tekent bij Bayern München, rechts zaakwaarneemster Angela Verdoes Foto: © Zinzi van Duijnhoven

Jill Bayings vervolgt haar carrière na het WK bij Bayern München. De 22-jarige middenveldster heeft een driejarig contract getekend bij de regerend landskampioen van Duitsland. Een stap die Bayings, het afgelopen jaar speelster van Bayer 04 Leverkusen, niet echt aan had zien komen.

“Toen ik het hoorde, kon ik het eigenlijk niet geloven. Ik was niet van plan om Bayer 04 Leverkusen al te gaan verlaten. Ik had het daar super naar mijn zin, het voelde goed en ik had een sterk seizoen gespeeld. Maar toen belde Angela (Verdoes, haar zaakwaarnemer, red.) met de boodschap dat Bayern München mij al enige tijd volgde en concrete interesse had getoond. Zo’n kans laat je niet lopen. Het is een topclub in Europa, ze spelen Champions League, ze spelen om de prijzen. Ik denk dat ik mijzelf als speelster nog verder kan ontwikkelen. Ik ging met de trainer en manager in gesprek en het voelde echt meteen heel goed. Toen zei ik: ‘ik moet deze kans gewoon pakken. Ik kan hier verder groeien, spelen en trainen met alleen maar topspeelsters om me heen”, vertelt Bayings in een interview met deze site over haar transfer.

De middenveldster uit Terheijden gaat verder: “Ik heb er natuurlijk wel goed over nagedacht en ik heb goed overleg gehad. Ook met Andries (bondscoach Jonker, red.) en met speelsters die daar gespeeld hebben. Ze zeiden ook dat ik deze kans moest pakken. Toen dacht ik: ‘waarom ook niet? Ik moet dit gewoon doen’. Ik had nog een contract tot en met 2024, dus Bayern moest het contract afkopen. Dat geeft voor mij ook wel aan dat ze mij echt graag erbij wilden hebben. Er spreekt veel vertrouwen uit. Dat zorgde bij mij voor een goed gevoel.”

“Ik had echt geen rekening gehouden met een vertrek”
Jill Bayings

Kampioen Bayern München heeft Bayings de afgelopen seizoenen in de Bundesliga nauwlettend gevolgd. Het zorgde voor vertrouwen bij de OranjeLeeuwin. “Ze weten wat mijn kwaliteiten zijn, maar ook waar ik nog aan kan werken. Ze hebben elke wedstrijd van mij gezien. Dat zegt ook wel iets. Dat geeft aan dat ze echt serieus met mij bezig waren.” Toen de voormalig speelster van onder meer CTO Eindhoven en SC Heerenveen hoorde van de interesse van de Duitse topclub, lichtte ze direct haar ouders in. Enkele dagen later zat ze al om de tafel met Bayern, waar snel een akkoord werd bereikt.

Afscheid nemen

De overstap naar München betekent ook afscheid nemen van Leverkusen. “Ik vind dat wel lastig, want ik heb het echt wel naar mijn zin gehad”, erkent Bayings. “Het vertrouwen dat ze mij hebben gegeven, ik heb alle wedstrijden van begin af aan gespeeld. Ik was ook belangrijk voor het team, dat komt ook doordat ze mij het vertrouwen gaven. Ze gaven me die vrije rol op het middenveld, daardoor kon ik mijzelf goed ontwikkelen en kon ik gewoon lekker vrij, zonder druk, spelen. Als je zoveel vertrouwen krijgt, zie je dat ook terug op het veld. Ik vond het lastig om Bayer 04 Leverkusen te verlaten. Ik had echt geen rekening gehouden met een vertrek.”

“Ik heb ook eerlijk tegen ze gezegd dat ik bij elke andere club die was gekomen, was gebleven bij Leverkusen. Omdat het vanaf minuut één supergoed voelde. Maar tegen een club als Bayern München zeg ik geen nee. Gelukkig gaven ze aan mij deze kans niet te willen ontnemen. Ik snap dat het voor hen ook lastig is, zij raken op het allerlaatste moment toch nog een belangrijke speelster kwijt. Uiteindelijk vond ik het wel fijn dat de trainer tegen me zei dat elke andere speelster deze kans ook had gepakt”, geeft ze aan. Na het WK brengt Bayings, afgelopen seizoen goed voor zeven doelpunten in de Bundesliga, nog een bezoek aan haar oude ploeg: “Om van iedereen in het echt afscheid te nemen en ze persoonlijk te bedanken. Dat wil ik niet doen via een WhatsApp-berichtje.

Na het WK zal Bayings wel even moeten wennen in haar nieuwe omgeving, zo denkt ze. “Het zal heel anders zijn. Ik weet dat het daar supergoed geregeld is, ze ondersteunen je helemaal. Ik ga het daar ook naar mijn zin hebben, dat weet ik zeker. Ik ga daar in het team passen, daar maak ik me niet druk over. Maar het is natuurlijk wel een hele verandering. Als ik bij Bayer 04 Leverkusen vrij was, dan kon ik makkelijk naar huis. Vanuit München is het acht uur rijden… Dat zal wel anders worden, maar ik weet zeker dat ik me snel zal aanpassen en dat ik daar mijn draai ga vinden.”

“Ik wilde er niet tijdens het WK mee bezig zijn”

De aanvallende middenveldster, die ook op de vleugels uit de voeten kan, was duidelijk: de transfer moest voor het aanstaande WK rond komen. “Ik heb Andries ook gebeld en eerlijk verteld wat er speelde. Hij had duidelijk aangegeven dat hij niet wil dat er transfers worden gedaan tijdens het WK. Dat snap ik ook helemaal, want we moeten ons gewoon focussen op het WK en niet met transfers bezig zijn. Ik vroeg hem wat hij ervan zou vinden als ik deze stap zou maken. Hij zei ook: ‘Dit moet je gewoon doen, je moet deze stap gewoon aangaan’. Het was toen nog in de vakantie en ik wilde het rond hebben, voordat we aan de voorbereiding zouden beginnen (19 juni, red.). Daarna is het snel gegaan. Toen ik bij het Nederlands elftal aankwam, wist ik al dat alles rond en geregeld was. Voor mij gaf dat ook rust. Ik weet dat ik niet meer hoef te appen, ik hoef niks meer te regelen, ik hoef niet meer met Angela te bellen over transfers, want ik had getekend en alles was top geregeld. Ik wilde er niet tijdens het WK mee bezig zijn, zodat ik me vol kan focussen op het Nederlands elftal.”

Jill Bayings in actie namens de OranjeLeeuwinnen
Jill Bayings in actie namens de OranjeLeeuwinnen Foto: © Orange Pictures

Bayings maakt deze stap ook met het oog op de OranjeLeeuwinnen. “Ik denk dat dit een stap is die ik nodig heb om straks in de basis te staan bij Oranje. Ik denk dat Andries met deze stap ook ziet van ‘hey, ze willen Jill zo graag hebben, ze gaat nu naar een topclub, ze gaat Champions League spelen’. Ik ga dan met de beste meiden spelen en trainen, en hopelijk qua niveau ook steeds meer aanhaken. Dan ga ik bij Oranje ook op de deur kloppen”, zegt ze. “Naar mijn idee ben ik er klaar voor om meer minuten te gaan maken. Het is aan hem (Jonker, red.) om de opstelling te bepalen, maar ik ben er klaar voor. Dat laat ik met het afgelopen seizoen waar ik constant heb gepresteerd en deze transfer als beloning ook zien.”

Bondscoach Jonker, zelf enkele jaren in dienst bij Bayern München, was dus positief over de overstap van de zevenvoudig international. Bayings informeerde ook bij OranjeLeeuwinnen Lineth Beerensteyn en Jacintha Weimar over de Duitse club. Zij speelden daar in het verleden. “Lineth en Jacintha gaven aan dat het een hele warme club is, echt een familieclub. Ze vertelden dat de stad supermooi is. Ze vertelden goede verhalen, maar bijvoorbeeld ook waar ik lekker kon eten en waar het fijn wonen is.”

Bayings en de concurrentie

Bij Oranje op het middenveld kent Bayings flinke concurrentie en bij Der Rekordmeister zal dat niet anders zijn. “Maar ik denk dat dat voor mij alleen maar goed is. Ik ben wel iemand die graag de concurrentiestrijd aan gaat. Dat heb ik bij Bayer Leverkusen ook gedaan. Ik moet uitgaan van mijn eigen kracht, mijn eigen kwaliteiten. Bayern speelt Champions League, competitie en in de beker, dus ik ben niet bang dat ik niet ga spelen.”

“Dan kom ik meteen lekker binnen”
Jill Bayings

De jongeling hoopt dan ook flink wat op te kunnen steken van haar ploeggenoten. “Pernille Harder en Magdalena Eriksson komen er nog bij. Ze hebben zoveel ervaring, ik denk dat ik daar echt heel veel van ga leren. Ook op trainingen natuurlijk, hoe zij bewegen, hoe zij met de bal omgaan. Ik denk dat ik superveel van Harder kan leren. Maar bijvoorbeeld ook van Georgia Stanway. Ik vind haar zó goed. Als ik met haar ga samenspelen, ben ik alleen maar aan het genieten dat ik met zulke goede speelsters op het veld mag staan”, denkt Bayings.

Hopen op een ‘Stanway-scenario’

Voor nu richt Bayings haar pijlen op het WK, zo maakt ze duidelijk. “Ik wil me nu richten op het WK. Ik wil een supergoed WK neerzetten, hopelijk veel minuten maken en hopelijk winnen we het WK. Met ons team kunnen we van iedereen winnen, we hebben veel kwaliteiten. We kunnen het iedere tegenstander lastig maken. Het zou wel lekker binnenkomen zijn, helemaal als we dan ook nog van Duitsland zouden winnen in de finale. Een beetje een Stanway-scenario, daar hoop ik eigenlijk op”, doelt ze op Bayern-speelster Georgia Stanway, die met Engeland Duitsland versloeg in de EK-finale. “Dan kom ik meteen lekker binnen”, lacht de middenveldster.

Bij Bayern gaat Bayings om de prijzen spelen, iets wat ze alleen maar leuk vindt. “Verliezen is geen optie”, geeft ze aan. Met een driejarig contract op zak gaat de speelster uit Noord-Brabant knokken voor haar plekje in München. “Ik moet mezelf ook de tijd geven om te wennen en aan te passen. Ik wil uitgroeien tot vaste basiskracht. Misschien gebeurt dat in het eerste jaar al, zo niet, dan wil ik daar in het tweede en derde jaar vol voor gaan. Ik wil honderd procent vechten voor mijn plekje”, sluit ze af.

Lees meer:
0 reacties