Barbara Barend komt in actie: "Daaronder zit nog veel ongelijkheid"

Barbara Barend
Barbara Barend Foto: © Pro Shots

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de voetbalwereld is er nog lang niet, zo weet Barbara Barend. De sportjournaliste startte daarom 'Ik ben V', een beweging die vindt dat gender niet mag bepalen welke kansen je krijgt op het voetbalveld.

"Ik heb zelf altijd gevoetbald en als zesjarig meisje heb ik echt moeten strijden om te mogen voetballen. Het was medisch onverantwoord voor meisjes van zes. Jongens mochten het wel. De reglementen zijn toen bij de KNVB aangepast, zodat ook meiden vanaf zes jaar mochten voetballen", vertelt Barend aan LINDA.

Er is inmiddels veel veranderd, zo weet ze. "We zijn met het vrouwenteam Europees Kampioen geworden en tweede op een WK. Op het hoogste niveau bij het Nederlands elftal gaat er veel goed. Faciliteiten zijn nagenoeg gelijk en er is vanuit de KNVB gelijke betaling. Maar daaronder zit nog veel ongelijkheid", geeft Barend aan.

Volgens haar zit 'm dat in kleine dingen: "Meisjes hebben niet altijd een kleedkamer of de achterste kleedkamer en mogen niet op het hoofdveld spelen omdat de mannen bijvoorbeeld moeten trainen. Recent was er nog een voorbeeld dat bij een grote club meidenteams die aan een toernooi meededen werden afgebeld omdat de hoofdtrainer van de mannen ineens besloot dat de mannen op het hoofdveld moesten trainen."

"Meiden en jongens moeten hetzelfde pad kunnen bewandelen als ze op voetbal gaan, of ze goed zijn of niet. En als ze dromen hebben, moeten die van zowel jongens als meiden kunnen uitkomen met een soortgelijk pad. Al die dingen bij elkaar deden mij besluiten hier iets mee te doen", aldus Barend.

De doelstelling van 'Ik ben V' is duidelijk: "Dat je als profvoetballer, welke gender ook, rond kan komen van voetbal en dat voetbalclubs streefcijfers opstellen over het percentage vrouwen in bestuurlijke functies in het voetbal."

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand