Azerion Vrouwen Eredivisie: beloning na jarenlang investeren en hard werken
Parallel aan het reguliere Eredivisieseizoen bij de mannen komen er wekelijks ook vrouwen in actie op de Nederlandse velden. De Azerion Vrouwen Eredivisie blijft zich met het jaar ontwikkelen en verbeteren, maar daarvoor is een lange weg afgelegd. Wij brengen de historie van de Azerion Vrouwen Eredivisie in kaart.
Oorsprong Azerion Vrouwen Eredivisie
In 2007 besloot de KNVB, de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, te starten met een competitie met enkel en alleen damesteams. In ADO Den Haag, AZ, FC Utrecht, FC Twente, sc Heerenveen en Willem II vond de bond zes deelnemers en zij speelden iedere donderdag tegen elkaar. Omdat de competitie uit zo weinig deelnemers bestond, speelde ieder team vier keer tegen elkaar. FC Twente en sc Heerenveen kregen de eer om de allereerste competitiewedstrijd te spelen op 29 augustus 2007.
Een jaar later kwam ook Roda JC met een competitief team in de competitie,die overigens toen nog geen Azerion Vrouwen Eredivisie heette, maar zij moesten zich na één seizoen deelname terugtrekken wegens een gebrek aan financiën. In 2010 werd deze mooie basis uitgebreid met een dames elftal van VVV-Venlo en PEC Zwolle. Daardoor ging het speelschema ook veranderen, want sindsdien troffen de ploegen in de Eredivisie Vrouwen elkaar drie keer.
Women’s BeNe League
Na overleg tussen alle betrokkenen werd besloten om in 2011 de vrijdag aan te wijzen als nieuwe speeldag. Alle deelnemende clubs waren vrij om te bepalen of zij speelsters contractueel wilden binden of dat hun speelsters op amateurbasis in actie kwamen. Een nieuw seizoen leek van start te gaan met een mooi deelnemersveld, maar de ene na de andere club besloot om de stekker definitief uit het vrouwenvoetbal te halen. De competitie ging weer terug naar zes deelnemers en FC Twente besloot als allereerste club om haar speelsters financieel te belonen.
Begin 2012 werd besloten dat het anders moest. Er was inmiddels al een BeNe League Orange en daar speelden de Nederlandse vrouwenteams hun competitiewedstrijden. Naast de BeNe League Orange kwam er dus een Women’s BeNe League, waar Belgische teams bij waren en waar de teams op basis van resultaten in de A- of B-competitie ingedeeld werden. Dit leidde tot een onoverzichtelijk geheel. Daarom werden deze competities uiteindelijk samengevoegd tot de Women’s BeNe League. In totaal deden er acht Nederlandse teams mee aan deze competitievorm, die uiteindelijk drie jaar heeft bestaan. De naam Azerion Vrouwen Eredivisie was toen nog steeds ver weg.
Het Nederlands vrouwenvoetbal op eigen benen: opmaat naar de Azerion Vrouwen Eredivisie
Dat de Women’s BeNe League ophield had te maken met een besluit van de Nederlandse ploegen. Zij wilden weer op eigen benen staan en besloten in 2014 om uit de competitievorm te stappen met Belgische damesteams. De KNVB werd aangehaakt en vanaf seizoen 2015-2016 werd de Eredivisie Vrouwen weer opgenomen in het Nederlandse voetbal. Inmiddels hadden Ajax en PSV, weliswaar in combinatie met FC Eindhoven, ook wereldkundig gemaakt om te starten met een competitief dameselftal en zodoende leek er een stevig fundament te ontstaan.
De Oranje Leeuwinnen wonnen in 2017 het EK in Nederland en dat zorgde voor een ware hype. Jonge meisjes gingen massaal voetballen, maar ook op professioneel vlak had het zijn impact.
Nieuwe teams voegden zich bij de competitie en in 2020 sloot de KNVB een sponsordeal met Pure Energie, waardoor zij per direct ook verbonden waren aan een nieuwe naam: de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Er kwamen thuis- en uitwedstrijden, geen play-offs meer en na afloop van het seizoen streden de landskampioen en drie winnaars van een periodetitel om de Eredivisie Cup.
Hoe de Vrouwen Eredivisie zich doorontwikkelde
De stijgende lijn zette zich voort, onder meer omdat Feyenoord, Fortuna Sittard en Telstar zich aansloten. Door de groeiende populariteit en aansprekende namen werd sponsoring ook interessant. Hierdoor kon de KNVB in 2022 een deal sluiten met Azerion, waardoor zij de nieuwe naamgever werden van de Nederlandse vrouwencompetitie. De nationale voetbalbond besloot vlak voor die deal om de bestuurlijke verantwoordelijkheid niet langer onder het amateurvoetbal te houden, maar over te hevelen naar het betaald voetbal. AZ deed mee en FC Utrecht sloot als laatste aan, waardoor de competitie, inmiddels de Azerion Vrouwen Eredivisie, met twaalf ploegen als volwaardig mag worden beschouwd.
Azerion Vrouwen Eredivisie
Sindsdien is er een competitie en bijpassende opzet ontstaan, die bijdraagt aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. De nu deelnemende teams zijn: FC Twente, Ajax, PSV, Fortuna Sittard, ADO Den Haag, PEC Zwolle, FC Utrecht, Feyenoord, AZ, sc Heerenveen, SC Telstar en Excelsior. De Tukkers zijn recordkampioen met negen landstitels en werden ook in seizoen 2023-2024 kampioen van Nederland. AZ en Ajax volgen met drie landskampioenschappen. Vivianne Miedema is de speelster met de meeste treffers in één seizoen. Zij scoorde 39 competitietreffers in 2013-2014, daar kwam alleen Fenna Kalma (FC Twente) bij in de buurt met een aantal van 33 doelpunten in seizoen 2021-2022.
Voor seizoen 2024-2025 is de speeldagenkalender ook al vastgesteld. In het weekend van 28 en 29 september wordt de Azerion Vrouwen Eredivisie afgetrapt en op zaterdag 17 mei 2025 spelen de twaalf damesploegen hun laatste competitiewedstrijd van het seizoen.
Topspeelsters in de Azerion Vrouwen Eredivisie
De competitie is, mede door de positieve ontwikkelingen, ook een interessante locatie voor internationals. Renate Jansen, Wieke Kaptein, Romee Leuchter, Lily Yohannes, Sherida Spitse en Joëlle Smits zijn slechts een aantal voorbeelden van blikvangers van de Azerion Vrouwen Eredivisie. Er spelen ook veel jonge talenten, die aan de vooravond staan van een imposante clubcarrière en interlandloopbaan.