"AZ is het bijna aan haar stand verplicht om mee te gaan doen"

Speelsters van AZ in 2011
Speelsters van AZ in 2011 Foto: © Pro Shots

Tijdens de nieuwjaarsreceptie maakte AZ bekend te onderzoeken of het een rentree moet maken in het vrouwenvoetbal. Een goede zaak, vindt Brian Wijker van het Noordhollands Dagblad.

"Hoe mooi zou het zijn als ook jonge meisjes weer mogen dromen van spelen in het eerste van AZ? Zoals vroeger, toen AZ met het vrouwenteam de ene na de andere prijs binnen wist te slepen", schrijft hij in een column.

Wijker vervolgt: "Hoe bind je jonge, voetbalgekke meisjes aan je club, als ze geen rolmodel hebben van hun eigen geslacht om tegenop te kijken? Die vraag zal AZ zichzelf misschien ook hebben gesteld."

De club uit Alkmaar besloot in 2011 een punt te zetten achter het vrouwenelftal, dat drie keer kampioen werd in de Eredivisie en eenmaal de KNVB Beker won. "Maar het onderhouden van een vrouwenteam kostte meer geld dan dat het opleverde."

"En AZ had met Gertjan Verbeek een hoofdtrainer bij de mannen die zich er niet voor schaamde om publiekelijk mede te delen dat hij de vrouwen liever niet in het stadion zag spelen, een paar dagen voordat de mannen er moesten spelen. ’Zonde van het veld’, vond hij", schrijft Wijker.

Inmiddels speelt VV Alkmaar namens de stad in de Eredivisie. "AZ is het zich als topclub maatschappelijk en bijna aan haar stand verplicht om weer mee te gaan doen", is de journalist van mening.

"Samenvoegen met VV Alkmaar? Of gewoon apart verder, zodat er straks een Alkmaarse derby is in het vrouwenvoetbal. Dan is AZ als Teun en VV Alkmaar als Peer en valt de appel niet ver van de boom. Robert Eenhoorn zou het gezegd kunnen hebben", aldus Wijker.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand