Ashleigh Weerden geniet: "Oranje weet waar ze me kunnen vinden"

Ondanks dat Ashleigh Weerden aan haar eerste seizoen bij Ajax bezig is, heeft ze haar draai al gevonden in Amsterdam. Vooral De Klassieker in de Johan Cruijff ArenA was voor haar een hoogtepunt. “Dat vergeet ik nooit meer. Ik heb mogen scoren in het stadion waar ik als klein kind al kwam. Dat is een droom die uitkomt”, zegt Weerden bij ESPN.

Weerden vertrok in de zomer van 2020, na drie jaar bij FC Twente te hebben gespeeld, naar het Franse Montpellier. "Het was een super mooie stad, vlakbij het strand, altijd mooi weer en leuke teamgenoten. Dus alles eromheen was gewoon top, maar ik kwam daar wel om te voetballen.” In het eerste seizoen had de aanvaller het goed naar haar zin. In het tweede seizoen kwam er een nieuwe trainer en ging Weerden steeds minder spelen. "Trainers kunnen je maken en breken. Ik ben er heilig van overtuigd dat het waar is.” “Je hebt trainers die heel veel geduld met je hebben en heel veel potentie in je zien", legt de speelster van Ajax uit. "Trainers die je de kans geven om jezelf te ontwikkelen. Maar je hebt ook trainers die gelijk een vergrootglas op je leggen en bij één foute indruk gelijk een streep door je naam zetten. Ik heb niet altijd het gevoel gehad dat ik de kans kreeg om mezelf te ontwikkelen. Ik liep op eieren, omdat ik bang was om fouten te maken. Daar wordt je spel niet beter van.” Met Suzannen Bakker, trainer van Ajax, heeft ze wel een goede band. “Ik heb een hele fijne band met haar. Ze is heel eerlijk en ook heel direct. Als er iets is dat haar niet zint, dan laat ze het ook gelijk weten”, zegt Weerden. “Ik merk dat ze de potentie in mij ziet. Daardoor ga je heel lekker voetballen. Ik voetbal het beste als ik vrij kan spelen en die rol krijg ik van haar. Ik mag gewoon acties en fouten maken. Dan voetbal je heel vrij.”

“Ik ben nu weer op weg om mezelf terug te vinden."

Ashleigh Weerden

Weerden is op verschillende plekken inzetbaar en ontwikkelt zich snel. “Ik ben nu weer op weg om mezelf terug te vinden. Ik was bij Montpellier heel bang om fouten te maken en dat heb ik nu totaal niet meer. Dus die druk is er vanaf. Ik ben nu weer op weg om belangrijk te worden voor het team. Ik ben nog zeker niet tevreden, maar ik ben heel blij met hoe het tot nu toe gaat.” Bij de keuze voor Ajax speelde ook mee dat Weerden zich weer in de kijker van Oranje wil spelen. "De droom om bij het Nederlands elftal te komen is er nog steeds. Het kan ook gewoon nog steeds. Dus dan ga je kijken wat je moet doen om daar dichterbij te komen. Dat is gewoon minuten maken. Zodoende heb ik besloten om die stap te maken", legt Weerden uit. Tot nu toe heeft ze twee interlands gespeeld, dat was tijdens haar tijd bij FC Twente. Ze hoopt dat ze binnenkort weer een aantal interlands aan de teller kan toevoegen. “Ze weten waar ze me kunnen vinden, dus ik hoor het wel.”

Lees meer: