Arbiter Gijsbers blikt terug: "Fluiten leek me helemaal niet leuk"

Wendy Gijsbers
Wendy Gijsbers Foto: © BSR Agency

Wendy Gijsbers mocht begin dit jaar haar FIFA-badge in ontvangst nemen. De Nederlandse arbiter mag daardoor dit jaar internationale wedstrijden fluiten.

De nu 26-jarige Gijsbers was 15 toen ze van haar vereniging verplicht de cursus pupillenscheidsrechter moest doen. "Fluiten leek me helemaal niet leuk. We hadden op de club ook bijna alleen maar oudere scheidsrechters. Dat waren niet echt voorbeelden voor ons", weet ze nog. Op school moest ze een maatschappelijke stage lopen. "Ik had geen idee wat ik moest doen. Toen bleek dat ik die stage ook mocht doen als scheidsrechter en kon ik dus beide in één doen", zegt Gijsbers op de website van de KNVB.

Al snel bleek het fluiten echt wat voor haar te zijn. "We hadden een heel enthousiaste docent. We gingen snel zelf aan de slag en dat werkte motiverend", blikt de arbiter terug. Er volgden nog meer opleidingen en inmiddels fluit Gijsbers in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Vanaf dit jaar komen daar ook internationale jeugdwedstrijden in het vrouwenvoetbal bij. "Ik zal waarschijnlijk beginnen bij de Onder 17 en Onder 19. Daarna wil ik zover mogelijk komen"

"Het is mijn ambitie om mijn persoonlijke top te halen, bij de vrouwen en de mannen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd", is ze ambitieus. Tien jaar geleden had Gijsbers dat niet kunnen bedenken. "Als ik niet verplicht had moeten fluiten bij mijn club, was ik het waarschijnlijk ook nooit gaan doen. Dat zou ontzettend jammer zijn geweest, want er is heel veel mogelijk als scheidsrechter of assistent. Voor jongens en meiden."

Lees meer:
0 reacties