Arbiter Danny Makkelie blij: "Wat een mijlpaal voor de KNVB"

Een historisch moment in het Nederlandse vrouwenvoetbal: de VAR komt voor het eerst in actie
Een historisch moment in het Nederlandse vrouwenvoetbal: de VAR komt voor het eerst in actie Foto: © Pro Shots

Afgelopen maandag werd de finale van de TOTO KNVB Beker gespeeld. Daarbij een primeur: voor het eerst was er een VAR actief in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Arbiter Danny Makkelie is blij met die ontwikkeling. 

"Wat een mijlpaal voor de KNVB, want dit was de eerste vrouwenwedstrijd in Nederland met een VAR! Zowel in de Azerion Vrouwen Eredivisie als in het bekertoernooi van de vrouwen werd nog niet eerder met een VAR gewerkt. De inzet van de VAR in de TOTO KNVB Bekerfinale Vrouwen is weer een nieuwe stap in de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal", zo schrijft Makkelie op LinkedIn.

De scheidsrechter vindt het 'volstrekt logisch' dat de VAR nu ook actief is in het vrouwenvoetbal. "Met het gebruik van de VAR in de bekerfinale treden we in de voetsporen van vooraanstaande landen als Duitsland en Engeland. Deze technologie is onmisbaar geworden in het voetbal, dus het is volstrekt logisch dat het nu ook in het vrouwenvoetbal zijn intrede maakt."

De VAR, Lizzy van der Helm, kwam in het duel vlak na rust in actie. "Toen de videoscheidsrechter in actie kwam bij een handsbal die tot een strafschop leidde. De wedstrijd werd uitstekend geleid door het arbitrage kwartet onder leiding van Shona Shukrula, met haar assistenten Franca Overtoom en Diana Snoeren, en vierde official Wendy Gijsbers. Videoscheidsrechters Lizzy van der Helm en Clay Ruperti maakten het team compleet."

Makkelie was zelf ook aanwezig in Tilburg, zo vertelt hij. "Bij de wedstrijd waren we met een groot deel van de coaches, waarnemers en coördinatoren van het Ontwikkeltraject Vrouwen Arbitrage aanwezig om de arbitrage aan te moedigen en om het seizoen op een gezellige en informele wijze af te sluiten. Kortom, een geslaagde dag met een spannende bekerfinale, uitstekende arbitrage en een primeur op het gebied van de VAR", aldus de Nederlandse topscheidsrechter.

Lees meer:
0 reacties