Andries Jonker zucht: "Mijn speelsters hebben twaalf dagen vrij"

De OranjeLeeuwinnen zijn sinds woensdag weer samen in Zeist. Daar bereid de ploeg van bondscoach Andries Jonker zich met meerdere trainingsstages voor op de laatste EK-kwalificatiewedstrijden, tegen Italië en Noorwegen.

De duels zijn halverwege juli gepland, tot grote irritatie van Jonker. "Het is heel simpel: als je tussen 2021 en 2030 één zomer geen groot toernooi hebt als vrouw, en al die andere zomers wel... Daar hoef je toch geen geleerde voor te zijn, om te bedenken van 'hey jongens, er gaat iets fout'. Laat ik het daar maar bij houden", zegt de bondscoach in FCA EK-DAILY, de EK-show van FC Afkicken.

Of er naar de meningen van Jonker en co geluisterd wordt? "Nigel de Jong (directeur topvoetbal bij de KNVB, red.) is achter de schermen wel actief om, met alle respect, op het bobo-niveau strijd te leveren en aan te geven van 'jongens, dit kan echt niet, hier moeten we mee ophouden'. We moeten op 12 en 16 juli EK-kwalificatie spelen. Midden in de zomer", zucht Jonker.

"Geen flauw idee wie dat bedacht heeft. In september is er een WK Onder 20. Misschien dat dat de reden is dat we niet in september kunnen spelen. Maar dit kan echt niet", maakt de bondscoach nogmaals duidelijk. "De meeste van mijn speelsters hebben twaalf dagen vrij deze zomer. En vorig jaar een WK gespeeld. En volgend jaar hopen we een EK te spelen. Het gaat altijd door."

Bij de mannen is er hetzelfde probleem bij de absolute top, zo ziet Jonker. "Drie weken in de zomer, als de coach zo verstandig is. En als het meezit vijf, zes dagen in de winter, als de coach zo verstandig is. Aan de andere kant zijn er allerlei commerciële trips, met name in de zomer en winter, die moeten gebeuren. Over de hele wereld, wat nog eens extra belasting is. Ik denk echt dat er krachten moeten ontstaan die de speler en speelsters gaan beschermen."

Lees meer:
0 reacties