Andries Jonker ziet 'klein verschil': "Dat ligt misschien aan mij"

Andries Jonker op de training van de OranjeLeeuwinnen
Andries Jonker op de training van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Andries Jonker werkte jarenlang in het mannenvoetbal, maar keerde in augustus 2022 terug in het vrouwenvoetbal, als bondscoach van de OranjeLeeuwinnen. In zijn ogen is het mannen- en vrouwenvoetbal hetzelfde, zo maakt Jonker duidelijk bij ESPN.

"Waar een man hard moet inspelen, moet een vrouw dat ook. Waar een man moet opendraaien, moet een vrouw dat ook. Waar een man in de diepte moet kijken, moet een vrouw dat ook. En waar een vrouw lef moet hebben op het veld, moet een man dat ook. Daar zit geen enkel verschil in", zegt hij in Goedemorgen Eredivisie.

Zo heeft Jonker zich ook 'vanaf dag één' opgesteld, zo vertelt hij. "Ik zie het verschil niet. Ik wil graag dat die vrouwen dezelfde spelopvatting en dezelfde uitvoering hebben als die mannen, binnen hun mogelijkheden. Mag je ze dan op dezelfde manier achterna zitten? Ja, ik vind dat ik eisen mag stellen."

"Zeker als het talent voor handen is, als ze het kunnen. Ik kan het voor elkaar krijgen bij mijn verdedigsters om te zeggen: 'je moet met je wreef passen over dertig meter en niet met de binnenkant van je voet'. Dat kunnen ze. Na een paar keer zeggen, gaan ze het ook proberen", merkt de bondscoach.

Of je net zo hard tegen de vrouwen mag zijn als tegen de mannen? "Dat is anders", zegt Jonker. "Daar pas ik me wel in aan. Bij een man ben ik in staat om te zeggen 'krijg godver... Nu heb je twintig keer die bal te zacht gespeeld, harder voetballen'. Maar tegen Kika (van Es, red.) zeg ik: 'Kika, luister nou, ik heb het twintig keer gezegd, ik zeg het nu voor de 21e keer: harder spelen'. In de intonatie zit daar wel een klein verschil, dat ligt misschien aan mij", aldus Jonker.

Lees meer:
0 reacties