Akkoord over uitzendrechten WK: "Proces van maanden geweest"

Het logo van de FIFA op een telefoon
Het logo van de FIFA op een telefoon Foto: © Pro Shots

Er was de afgelopen tijd veel te doen om de uitzendrechten voor het aankomende WK. Deze week bereikte de FIFA alsnog een deal met de European Broadcasting Union.

Er ligt nu ook een deal in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. In die landen was lang onduidelijk of het WK in Australië en Nieuw-Zeeland op tv te zien zou zijn. Woensdagavond kwam het groene licht vanuit de FIFA, waardoor het toernooi van komende zomer in 34 Europese landen te zien is.

"Het allereerste bericht wat we zagen is dat er werd gedreigd om het helemaal niet uit te zenden. Toen kwam het bericht dat ze het via livestreams wilden uitzenden en toen dat het toch allemaal rond was. Dat lijkt op een spelletje, wat we van de FIFA wel kennen", vertelt sportmarketeer Rowin Bouwmeester in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV.

"Het is toch voor heel veel mensen even spannend geweest. Als het uiteindelijk toch niet rond was gekomen, dan hadden we op YouTube moeten kijken", vervolgt Bouwmeester, die heeft begrepen dat het moeilijke onderhandelingen zijn geweest. "Het is een proces van maanden geweest. Het ging dan met name ook om de top vijf landen, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland. Dat zijn voor het voetbal ook wel de belangrijkste landen."

Het vrouwenvoetbal zit in de lift en Bouwmeester denkt wel dat de FIFA wat betreft de sport 'wakker is geworden'. "Het feit dat Infantino hier nu aandacht aan geeft, sterker nog, dat hij boos wordt en dreigt, dat geeft aan dat hij er in ieder geval belangrijk vindt. Je zou het ook kunnen zien als een compliment voor het vrouwenvoetbal, dat de FIFA hier zo serieus mee bezig is. Uiteindelijk is het belang van alle partijen, van de FIFA en van de tv-stations, dat het uiteindelijk gewoon uitgezonden wordt. Anders zijn er alleen maar verliezers."

Lees meer:
0 reacties