Samenvatting: Ajax wint KNVB Beker na zege op Fortuna Sittard

Ajax heeft maandagmiddag voor de zesde keer de TOTO KNVB Beker binnengesleept. In een spannende finale in het Koning Willem II Stadion wisten de Amsterdammers met 3-1 te winnen van Fortuna Sittard.

In Tilburg, waar iets meer dan 5.300 toeschouwers aanwezig waren, begon Ajax sterk aan de finale. De Amsterdammers kregen meerdere kansen, maar wisten doelvrouw Diede Lemey niet te passeren. Vervolgens was het de beurt aan Fortuna, dat wat aanzette onder leiding van Tessa Wullaert. De Belgische captain van de Limburgers liet enkele keren haar kwaliteiten zien, al leidde dat niet tot een doelpunt.

In de 26e minuut leek Ajax op voorsprong te komen. De goal van Tiny Hoekstra werd echter, na een VAR-check, afgekeurd wegens buitenspel. Het was een historisch moment: voor het eerst in het Nederlandse vrouwenvoetbal kwam de VAR in actie. In het restant van de eerste helft golfde het spel op en neer, goals lieten echter op zich wachten.

Direct na de aftrap in de tweede helft schoot de ploeg van Suzanne Bakker uit de startblokken. Fortuna haalde met moeite een bal van de lijn en niet veel later kreeg Chasity Grant een goede kans. Bij die aanval bleek er hands te zijn gemaakt, waarna Shona Shukrula naar het scherm werd geroepen. De arbiter wees, na het bekijken van de beelden, naar de penaltystip. Daar ging Nadine Noordam, bij afwezigheid van Sherida Spitse, achter de bal staan.

De Ajax-captain maakte geen fout vanaf elf meter en zette haar ploeg zo op voorsprong. Die goal leek hard aan te komen bij Fortuna. De equipe van Roger Reijners had even geen antwoord op de aanvalsdrang van de Amsterdammers en vier minuten na de de eerste goal viel ook de 2-0. Rosa van Gool schoot binnen. Ajax ging op zoek naar meer, via onder meer Lotte Keukelaar en Hoekstra.

De treffer viel juist aan de andere kant. Féli Delacauw maakte het weer spannend in Tilburg door van afstand Regina van Eijk te verschalken. Fortuna kreeg direct daarna ook de mogelijkheid op de 2-2. Een kopbal van Hildur Antonsdóttir ging net langs de paal. Lemey hield haar ploeg vervolgens op de been. De Belgische doelvrouw had een fantastische save in huis bij een één-op-één-situatie met Grant. 

Diezelfde Lemey liet zichzelf in de 83e minuut wederom zien, ditmaal bij een schot van Bente Jansen. Twee minuten later kon de Ajax-invalster wel juichen. De aanvalster schoot de 3-1 binnen en daarmee was de TOTO KNVB Beker voor de zesde keer naar Amsterdam. 

Scoreverloop:
54' 1-0 Nadine Noordam (p.)
59' 2-0 Rosa van Gool
65' 2-1 Féli Delacauw
85' 3-1 Bente Jansen

Opstelling Ajax: Van Eijk, De Klonia (87' Keijzer), Kardinaal, De Sanders, Weerden (90' Verhoeve), Noordam, Yohannes (79' Noordman), Van Gool, Grant (87' Tolhoek), Keukelaar (79' Jansen), T. Hoekstra

Opstelling Fortuna Sittard: Lemey, Van Koot, Moorrees (86' Pedersen), Knol, Tuin, Van Heeswijk (86' Huizenga), Antonsdóttir, Delacauw, Ólafsdóttir Grós, Hulst, Wullaert

Lees meer:
0 reacties