Samenvatting: Ajax moet in volle ArenA meerdere erkennen in Chelsea

Ajax is er in de heenwedstrijd van de kwartfinales in de UEFA Women’s Champions League niet in geslaagd om wederom te stunten op het Europese podium. In de Johan Cruijff ArenA, waar met 35.991toeschouwers een Nederlands record werd gevestigd, bleek Chelsea een maatje te groot: 0-3.

De Amsterdammers moesten het dinsdagavond zonder Sherida Spitse en Ashleigh Weerden doen. Eerstgenoemde was geschorst, terwijl Weerden enkele maanden geblesseerd moet toekijken. Zij werden vervangen door respectievelijk Isa Kardinaal en Daliyah de Klonia. Het gemis van de twee ervaren verdedigsters liet zich af en toe zeker voelen bij Ajax. Hoewel de eerste grote kans voor de thuisploeg was, Romée Leuchter trof de paal, was het Chelsea dat in de ArenA de dienst uit maakte.

De ploeg uit Londen was fysiek sterker, sneller en bovenal slimmer dan de jonge selectie van Ajax. Vooral Lauren James maakte het de Ajacieden af en toe knap lastig en de nummer tien sloeg na negentien minuten spelen toe. Haar goal leek in eerste instantie te worden afgekeurd vanwege buitenspel, maar na een VAR-ingreep stond de treffer toch.

Tien minuten later kreeg Ajax een goede mogelijkheid op de 1-1. Chelsea-keepster Hannah Hampton speelde de bal onder druk van Leuchter te ver voor zich uit, waarna Lily Yohannes het lege doel onder vuur nam. Haar poging ging over. Het slotakkoord van de tweede helft was voor Chelsea. Sjoeke Nüsken kopte net naast uit een vrije trap, waarna Guro Reiten de 0-2 leek te maken. Wederom kwam de VAR in actie en ditmaal was het wel buitenspel.

Direct daarna viel de tweede Chelsea-goal wel. Nüsken gleed binnen, waardoor de Blues met een 0-2 voorsprong aan de thee gingen.

In de tweede helft leek Ajax defensief de zaakjes wat beter op orde te hebben, mede dankzij een tactische omzetting van Suzanne Bakker. Haar ploeg kreeg wat mogelijkheden, maar écht grote kansen vielen er niet. Aan de andere kant werd Chelsea ook enkele keren gevaarlijk. Nüsken schoot over, terwijl een poging van James werd gepakt door Regina van Eijk.

Waar het er lang op leek dat het duel in 0-2 zou eindigen, viel in de 83e minuut alsnog de derde treffer namens de bezoekers. Nüsken tekende voor haar tweede van de avond en zorgde er zo voor dat Chelsea met vertrouwen de return in kan gaan. Op Stamford Bridge zal Ajax wel iets heel bijzonders moeten presteren om door te gaan naar de halve finales. Die wedstrijd staat voor 27 maart op het programma.

Ajax 0-3 Chelsea
19' 0-1
Lauren James
44' 0-2 Sjoeke Nüsken
83' 0-3 Sjoeke Nüsken

Opstelling Ajax: Van Eijk, Keijzer, Kardinaal, De Sanders, De Klonia, Yohannes (66' Van de Velde), Van Gool (88' Noordman), Noordam, Grant, Leuchter, T. Hoekstra (73' Keukelaar)

Opstelling Chelsea: Hampton, Charles (87' Beever-Jones), Buchanan, Carter, Périsset, Cuthbert (84' Cankovic), Leupolz (88' Ingle), Nüsken, Reiten, James (77' Macario), Rytting Kaneryd (77' Lawrence)

Lees meer:
0 reacties