Ajax-opleiding groeit: "Opeens liepen er kleine meiden met staartjes"

Soraya Verhoeve en Daphne Koster
Soraya Verhoeve en Daphne Koster Foto: © Pro Shots

Ajax staat bekend om zijn goede jeugdopleiding. Tot 2015 was er echter geen ruimte voor meisjes. Daphne Koster, voormalig speelster van de club, trok aan de bel.

"Ajax vertelde trots dat het de beste jeugdopleiding had, maar er was niets geregeld voor meisjes", zegt Koster in gesprek met NU.nl. "We hadden alleen het vrouwenteam. Dat voelde raar. Ik wilde de verantwoordelijkheid nemen voor de volgende generatie", legt de huidig manager vrouwenvoetbal uit.

Koster organiseerde de eerste talentendag, samen met toenmalig teamgenoten Loïs Schenkel en Chantal de Ridder. "We hebben die meisjes laten zien dat ze in hun eigen dromen moeten geloven en zich niet moeten laten afschrikken door mensen die zeggen dat je niet kunt voetballen."

Schenkel is tegenwoordig coördinator van de talentenacademie. Ze zag dat de toestroom van meiden opviel. "Opeens liepen er allemaal kleine meiden met staartjes", aldus de oud-prof. "We wilden ze echt een ervaring meegeven. Ze kregen een - nog altijd - heel populair roze met zwart tenue, douchten hier en kregen een sportmaaltijd met pasta en groenten. Dat aten ze allemaal braaf op hoor."

Sinds 2018 is er een voltijdprogramma voor Jong Ajax. Vanaf komend jaar krijgen ook de speelsters van het MO16-team een voltijdprogramma aangeboden. Dat betekent dat ze bij Ajax trainen en ook op de club naar school gaan. Dat is uiterst belangrijk en niet alleen voor de meiden, zo geeft Koster aan.

"We willen niet een klaslokaal vol jongens. Als jongens en meiden samen in de klas zitten, zorgt dat voor een veel gezonder klimaat", besluit zij.

Lees meer:
0 reacties