Ajax casht flink: "De Eredivisie stijgt uiteindelijk in aanzien"

Ajax viert de overwinning in de Champions League
Ajax viert de overwinning in de Champions League Foto: © BSR Agency

Door het succes in de UEFA Women's Champions League rinkelt de kassa bij Ajax. De Amsterdammers mogen na plaatsing voor de kwartfinales maar liefst 827.000 euro bijschrijven. Niet te vergelijken met de bedragen in het mannenvoetbal, maar wel belangrijk voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.

Dat benadrukt ook sportmarketeer Michiel Verheem. "Deze prestatie in de Champions League geeft internationaal een bepaald aanzien", zegt hij in gesprek met NU.nl. "Dat is voor de marktwaarde van de sport erg belangrijk. Het wordt dan interessanter voor sponsors om zich aan een club te binden, en dat levert uiteindelijk meer geld en salaris op."

Ook de overige clubs kunnen meeliften op het Ajax-succes: "Het Nederlandse clubvoetbal bleef nog een beetje achter bij de Oranjevrouwen, maar door deze prestaties van Ajax stijgt uiteindelijk ook de Eredivisie in aanzien. De andere clubs worden dan ook interessanter voor sponsors."

Voor het bereiken van de groepsfase kreeg Ajax al 500.000 euro. Door drie overwinningen en een gelijkspel kwam daar nog eens 167.000 euro bij. Plaatsing voor de kwartfinale levert 160.000 euro op. De prijzengelden die te verdienen zijn in de UEFA Women's Champions League zijn veel lager dan in het mannenvoetbal. Logisch, zo legt Verheem uit.

"Het mannenvoetbal heeft op dit moment nog veel meer commerciële waarde. Er zijn meer televisiekijkers, er zijn meer toeschouwers en er is meer media-aandacht en zendtijd. Daardoor zijn de prijzengelden hoger. Gevoelsmatig staat het vrouwenvoetbal nog in de kinderschoenen. Het gat zal steeds kleiner worden, maar op dit moment is de waarde van het product een stuk lager. We hopen dat het meer naar elkaar toe trekt en uiteindelijk gelijk wordt", aldus de marketeer.

Lees meer:
0 reacties