AFCA Supportersclub tegen huldiging: "Sentiment biedt geen ruimte"

Ajax viert het kampioenschap
Ajax viert het kampioenschap Foto: © Orange Pictures

Als het aan de AFCA Supportersclub ligt, krijgt Ajax geen huldiging. De supportersvereniging heeft algemeen directeur Edwin van der Sar laten weten tegen een publieke huldiging van de landskampioen te zijn.

De mannen van Ajax kenden een 'seizoen om snel te vergeten', schrijft de supportersclub. "In tegenstelling tot Ajax 1 zijn de Ajax Vrouwen wél kampioen van Nederland geworden. Een uitstekende prestatie natuurlijk, waarvoor de dames op woensdag 17 mei jongstleden ontvangen en gehuldigd werden in de ambtswoning van de burgemeester. Daarnaast is er op dezelfde dag een rondvaart door de Amsterdamse grachten georganiseerd voor het succesteam."

Burgemeester Femke Halsema bood de ploeg daarna ook een publieke huldiging aan, die aanstaande maandag op het Leidseplein plaats moet gaan vinden. "De AFCA Supportersclub heeft algemeen directeur Edwin van der Sar laten weten tegen een publieke huldiging te zijn en hem geadviseerd om hier niet aan mee te werken", schrijft de AFCA Supportersclub.

Ze hebben daar meerdere reden voor. "Een publieke huldiging in Amsterdam hoort ons inziens alleen voorbehouden te zijn aan Ajax 1", wordt er aangegeven. Dat heeft volgens de supportersclub te maken met de populariteit: "De randvoorwaarden die hiervoor gelden zijn voor ons duidelijk: Ajax 1 trekt meer dan 50.000 bezoekers per thuiswedstrijd. Dit tegenover 800 tot 1000 bezoekers voor thuiswedstrijden van Jong Ajax of de Ajax Vrouwen."

"Ook de overige jeugd- en amateurelftallen krijgen bij een kampioenschap geen publieke huldiging in Amsterdam. Ditzelfde geldt ook voor andere teamsporten zoals hockey en basketbal."

Ook de prestaties van de mannentak spelen mee: "Het sentiment bij onze achterban rondom het sportieve debacle van dit seizoen biedt geen ruimte voor experimenten zoals de voorgenomen huldiging van het vrouwenteam. Door dit sentiment valt te betwijfelen of een publieke huldiging het feestelijke karakter krijgt wat men voor ogen heeft."

"De directie van onze club moet nooit meewerken aan politieke statements op initiatief van gemeenteraadsleden en/of burgemeester. Sport is geen politiek", is de supportersvereniging duidelijk. Ondanks de argumenten van de supportersclub heeft de directie van Ajax toch ingestemd met een publieke huldiging. "De AFCA Supportersclub is het totaal niet eens met de beslissing van de Ajax-directie om toch in te gaan op de uitnodiging van de gemeente Amsterdam voor een publieke huldiging van de Ajax Vrouwen."

"De invloed van de gemeenteraad en burgemeester op de directie van Ajax baart ons grote zorgen. Daarnaast is het zorgwekkend dat onze club door burgemeester en wethouders gebruikt wordt voor het maken van politieke statements. We hopen dan ook dat de gemeente Amsterdam en Ajax alsnog afzien van een publieke huldiging", sluit de AFCA Supportersclub af.

Update:

Ajax met de schaal
Directie Ajax houdt huldiging tegen: "Moment verre van ideaal" Lees ook
Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax V 20 52 55
2 FC Twente V 20 75 54
3 Fortuna Sittard W 20 22 36
4 PSV V 20 13 35
5 ADO Den Haag V 20 21 32
6 PEC Zwolle V 20 -11 26
7 Feyenoord V 20 -6 24
Bekijk de hele stand