Aantal speelsters in mannenteam deze voetbaljaargang flink gegroeid

Meerdere ballen op het veld
Meerdere ballen op het veld Foto: © Orange Pictures

Sinds dit seizoen mogen vrouwen op het hoogste amateurvoetbal meedoen met de mannen. Daardoor is het aantal gemengde teams sterk toegenomen, zo blijkt uit cijfers die NU.nl opvroeg bij de KNVB.

Er spelen dit seizoen 22 vrouwen op het hoogste niveau. Vooral in de B-categorie vond er een grote sprong plaats: er kwamen 216 nieuwe vrouwen in die categorie. De KNVB had niet verwacht dat het toelaten van speelsters in de A-categorie juist voor zoveel nieuwe vrouwen in de B-categorie zou zorgen.

"Veel mensen wisten niet dat het in de B al kon. Door deze beslissing kreeg ook dát veel media-aandacht", zegt Roos Brouwer, senior medewerker voetbalontwikkeling. De A-speelsters stroomden meestal door vanuit de lagere mannenteams.

Opvallend veel nieuwe speelsters in de B-categorie zijn herintreder of voor het eerst lid van een club. "Die nieuwe leden zijn vaak vrouwen van boven de dertig of veertig die vroeger wel op voetbal wilden, maar dat niet mochten. Nu doen ze mee met bijvoorbeeld het 7-tegen-7-voetbal van een vriend of partner", aldus Brouwer.

De komt van speelsters in mannenteams leidt tot minder strubbelingen dan verwacht. "Er is heel af en toe kritiek. Hier en daar is er een man die zich in zijn eer aangetast voelt. Maar er zijn geen incidenten of excessen gemeld", geeft Brouwer aan.

De bond kreeg geen meldingen van vrouwen die door een mannenteam of het bestuur geweigerd zijn. Mocht dat wel gebeuren, dan kan de KNVB bemiddelen. Maar uiteindelijk mag een club zelf bepalen wie in welk team speelt.

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 FC Twente V 24 69 60
2 Ajax V 24 48 54
3 PSV V 24 6 43
4 ADO Den Haag V 24 17 39
5 Feyenoord V 24 -8 35
Bekijk de hele stand