Interview | Van der Zee “Het lijkt nu alsof de KNVB heel rijk is”

Moeten de voetbalsters meer verdienen? Volgens Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal bij de KNVB, brengt deze tak van de sport daarvoor nog niet genoeg op. In een interview met Annemarie Postma (Het Parool) reageert directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee op de uitlatingen van o.a. international Vivianne Miedema.

In de aanloop naar de WK-kwalificatieduels tegen Slowakije (gisteren) en Ierland (aanstaande dinsdag) ging het een beetje over voetbal en heel veel over geld. De Oranjevrouwen onderhandelen met de KNVB over een nieuwe financiële regeling tot en met het WK in Frankrijk in 2019. Directe aanleiding voor de openlijke discussie was een uitspraak van Vivianne Miedema in het Britse dagblad The Guardian, waarin ze gezegd zou hebben dat ze vindt dat de vergoedingen voor de vrouwen gelijk moeten worden getrokken met die van de mannen.

Deze week bij het bondskantoor van de KNVB in Zeist zei ze dat die uitspraak uit zijn verband was getrokken. “Wij als team willen betaald worden naar de prestaties die we de afgelopen jaren hebben neergezet, zodat we uiteindelijk 23 speelsters hebben die niet krom hoeven te liggen om hun huur te kunnen betalen. Natuurlijk zijn onze inkomsten niet zo groot als bij de mannen, we vragen ook niet om miljoenen. Maar ik denk wel dat het realistisch is om een betere deal te krijgen dan die van de afgelopen twee jaar.”

Storende uitspraak

In die deal kregen internationals per ‘activiteit’ (trainingsstage, oefenwedstrijd, officiële wedstrijd) betaald volgens een puntensysteem. Elke speelster kreeg een startbedrag. Bij gelijkspel of winst kwam er een bedrag bij. Vanzelfsprekend was dat een groter bedrag als werd gewonnen. Ging een wedstrijd verloren, dan kregen speelsters alleen het startbedrag. “Elk land regelt het anders,” zegt Miedema. “In Noorwegen gaan de vrouwen per maand betaald krijgen, in Engeland krijgen ze per maand betaald en ook nog per trip. Wij moeten nu afwachten waar de KNVB mee komt.”

“Het lijkt nu alsof de KNVB heel rijk is en veel geld verdient aan het vrouwenvoetbal,” zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateur- en vrouwenvoetbal bij de voetbalbond. “Dat is niet zo. Maar ik snap wel wat ze bedoelt. Als KNVB zien we ook dat het vrouwenvoetbal volop in ontwikkeling is. Dat is de reden dat we nu onderhandelen over nieuwe voorwaarden. Het streven is dat er op korte termijn een afspraak komt waarmee iedereen tevreden is.”

Zelfs de politiek mengde zich in de discussie. Tijdens een Kamerdebat over sport gaf minister Bruno Bruins (Sport) aan graag met de KNVB te willen praten over het grote inkomensverschil tussen professioneel voetballende mannen en vrouwen. “Iedereen in de sport is gelijk,” zei hij.

Van der Zee: “Zijn uitspraak stoorde me enigszins, omdat hij de context niet kent. De KNVB gaat allereerst niet over de salarissen die de clubs betalen. Als meiden die uitkomen in de eredivisie zich tekort gedaan voelen, moeten ze ook in gesprek met hun eigen club. Het succes van het nationale elftal kan wel een signaal zijn voor de clubs om het vrouwenvoetbal serieuzer te nemen.”

“Hier bij de bond draait het gewoon om inkomsten en uitgaven. Als je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt, lijd je verlies. Dat is de situatie waar het vrouwenvoetbal nog in zit. De sport maakt een enorme ontwikkeling door, maar nog niet dezelfde als bij de mannen. Dat zal de komende periode zeker veranderen.”

Groeiend aantal toeschouwers

“We krijgen meer media-inkomsten, sponsors van de mannen zijn aan het overwegen zich ook aan de vrouwen te binden en de omzet uit kaartverkoop groeit door de toename van het aantal toeschouwers. De eerste maanden van dit jaar kostte het ons moeite om een stadion met een capaciteit van 5000 mensen vol te krijgen. Nu vullen we stadions met 23.000 mensen. Dat is de impact van het EK, een unieke situatie voor het vrouwenvoetbal.”

Het CDA deed er nog een schepje bovenop door te zeggen dat het Nederlands vrouwenelftal net als de mannen onder het betaald voetbal zou moeten vallen. Onder betaald voetbal vallen nu het Nederlands mannenelftal en de eredivisie, de Oranjevrouwen en de eredivisie voor vrouwen vallen onder amateurvoetbal.

“Dat is een constructie die 25 jaar geleden door de toenmalige bestuurders binnen de bond zo is afgesproken,” zegt Van der Zee. “Ik snap dat dat voor de beeldvorming raar is. Ook intern wordt de discussie gevoerd om een andere constructie te maken.” Een aparte vrouwentak, naast een mannentak en een jeugdafdeling, is wat Van der Zee betreft uitgesloten. “Ik ben voorstander van de verdeling topsport-breedtesport. Maar,” zegt hij, “dan heb je het echt over verandering van de beeldvorming. Want ook met de huidige indeling hebben we het nationale elftal altijd benaderd en gefinancierd als een team van topsportniveau.”

De Europese titel leverde het vrouwenelftal een beloning op van 1,2 miljoen euro. De speelsters ontvingen, naast de reguliere speelvergoeding en een commerciële regeling, elk een premie van 16.000 euro (voor belastingen). Vermenigvuldigd met 23 is dat 368.000 euro voor de spelersgroep. De afspraken over de verdeling van het prijzengeld waren al ruim voor het toernooi gemaakt.

Foto: Nienke van der Tak