Een Nederlandse coach voor FC Sky Blue

donderdag 7 februari 2013

Erwin van Bennekom is een Nederlandse trainer die vanaf aankomend seizoen aan de slag gaat bij het Amerikaanse Sky Blue. Wie is Erwin van Bennekom?

Waar heeft hij zoal gewerkt in Nederland? Een kennismaking met Erwin die het erg naar zijn zin heeft in het land waar vrouwenvoetbal in een hoog vaandel staat.

Erwin van Bennekom, een Nederlandse coach bij Sky Blue FC, hoe is dit tot stand gekomen?

Ik werk al sinds 2004 in de VS en heb steeds stappen kunnen maken in het niveau waarop ik werk en waardoor ook mijn reputatie als trainer/coach gegroeid is. In alle eerlijkheid is het niveau van de trainers hier een stuk lager dus het is veel makkelijker om je op te werken naar de hoogste niveaus.

Heb je ook gewerkt/gespeeld bij een Nederlandse club?

Ja ik heb zelf bij vv Spijkenisse en Rijnmond Hoogvliet Sport gespeeld in Rotterdam. Voor mijn KNVB TC 3 en TC 2 heb ik stage gelopen bij vv Rijnmond Hoogvliet Sport, Excelsior Maassluis, vv Spijkenisse, bvv Barendrecht en FC Emmen. 

Heb je Daphne Koster nog meegemaakt bij de club, of andere Nederlandse speelsters?

Nee jammer genoeg heb niet met Daphne Koster gewerkt. Aankomend seizoen (starten met de voorbereiding op 13 Maart) wordt mijn eerste seizoen als assistent coach bij Sky Blue FC. Manon Melis zou 1.5 jaar geleden naar Sky Blue FC toekomen maar dat ging niet door doordat de prof competitie uit elkaar viel. Ik zal er alles aan doen om een weer een Nederlandse speelster naar Sky Blue FC te halen.

Wanneer begint de nieuwe competitie, en hoe gaat het met het Amerikaanse vrouwenvoetbal?

De nieuwe competitie (National Woman’s Soccer League) begint op 13 April en de finale is op 31 Augustus. Dit jaar wordt er weer begonnen aan een nieuwe prof league voor de dames. De eerste 2 league, WUSA en WPS zijn weg gevallen doordat te kosten te hoog waren voor de eigenaren van de clubs. De nieuwe league wordt gemanaged door US Soccer (de Amerikaanse KNVB) en US Soccer, de Mexicaanse en Canadese soccer federaties betalen de salarissen van de speelsters in de Nationale teams. Hierdoor zal het een stuk makkelijker worden voor de clubs om minder geld te verliezen of zelfs winst te maken. De nieuwe league heeft clubs in New Jersey, Portland, Kansas City, Boston, Chicago en Buffalo.

Blijf je in Amerika werken, of keer je vroeg of laat weer terug?

Ja, mijn intentie is om in Amerika te blijven. Ik heb het heel goed naar mij zin en kan heel goed leven van mijn hobby. 

Ken je onze BeNe League? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de landen?

Ja, ik ken de BeNe League en volg via Nederlandse websites het nieuws. Ik heb eerlijk gezegd weinig idee van het niveau omdat ik nog nooit een wedstrijd heb bekeken in de BeNe League. Het belangrijkste verschil tussen het dames voetbal in de VS en Nederland is het aantal voetballende meisjes/dames. De pool van spelers is hier veel groter en dus ligt het niveau een stuk hoger.

Komen er veel toeschouwers kijken bij de Sky Blues?

Twee jaar geleden lag het gemiddelde volgens mij op 3000 toeschouwers met enkele uitschieters naar 6000-7000. In de nieuwe prof league is de verwachting en voornamelijk de hoop dat het de gemiddelde rond de 5000 toeschouwers komt te liggen.

Ook ben je assistent coach bij een Universiteit net buiten New York, vertel ons daar eens wat over?

Ja, ik ben assistent coach bij NJIT (New Jersey Institute of Technology) in Newark, New Jersey. Wij spelen “division I” soccer in de hoogste divisie van het Amerikaanse college voetbal. In 2010 ben ik begonnen en wij bezig met het team en de cultuur te verbeteren. Natuurlijk door middel van training maar vooral ook d.m.v om elk jaar weer betere spelers te “scouten” en aan te trekken. In het college voetbal gaat het puur om het resultaat en niet om het opleiden van speelster. De hoofdcoach en ik zijn van plan om in Mei naar het jeugd EK te gaan en dan in laat Augustus naar de Nederland te komen om te scouten en op zoek te gaan naar Nederlandse speelsters die in Amerika willen studeren en voetballen. Geïnteresseerde speelsters kunnen emailen naar erwin@njit.edu.

 

Magazine Vrouwenvoetbal Insite
Twitter Linkedin Facebook
Like us on Facebook
Let op, niet vullen. Hier wordt stand BeNeLeague getoond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stand per 28 maart
1 Standard Luik
19 47
2 FC Twente 19 44
3 Ajax 20 41
4 Heerenveen 20 40
5 ADO Den Haag 21 36
6 PSV/FCE 21 33
7 Telstar 20 28
8 Anderlecht 20 28
9 Lierse SK 20 26
10 OH Leuven 20 26
11 PEC Zwolle 19 18
12 Club Brugge 20 11
13 AA Gent 19 6
14 FC Antwerp 20 6